Vorige

Nieuwe werknemers verwelkomen, hoe doe je dat?

29 augustus 2019 Werkgevers
Nele Vandendriessche

September geeft niet alleen het startsignaal voor het nieuwe schooljaar, het is ook vaak de startperiode van nieuwe medewerkers op de werkvloer. Als werkgever besteed je best voldoende aandacht aan het onthaal van je nieuwe medewerkers. Een goed doordacht onboardingproces is daarbij cruciaal.

Leestijd: Later lezen?

Wanneer je nieuw talent in je onderneming verwelkomt, moet je volgens de welzijnswetgeving alle nodige maatregelen nemen om:

  • het onthaal en aanpassing van elke beginnende werknemer te organiseren in je onderneming;
  • een ervaren werknemer aan te duiden die hem of haar moet begeleiden (het peter- of meterschap).

Tijdens dit onthaal, ontvangen de nieuwe werknemers onder andere inlichtingen over hun arbeidsvoorwaarden, de werking en structuur van de onderneming, hun rol binnen het kader van de onderneming en de vakbondsafvaardiging. Je kan er voor kiezen om deze taak zelf op te nemen of een bevoegd personeelslid aan te duiden om dit te doen.

Eens het onthaal is afgerond, onderteken jij, of het bevoegde personeelslid, een document waaruit blijkt dat de nodige informatie en instructies over het welzijn op het werk geleverd werden. Daarna moet de preventiedienst dit document bewaren.

(Meer dan een) verplichting

Toch is onboarding meer dan louter een verplichting. Het is essentieel om je kersverse personeelslid te verwelkomen op zijn eerste dag, te steunen tijdens de inwerkperiode en te betrekken bij je bedrijf. Onboarding heeft tal van voordelen, voor zowel de werkgever als de werknemer: je nieuwe medewerker is meer gemotiveerd, beter geïntegreerd en blijft waarschijnlijk langer in je bedrijf. Inzetten op onboarding betekent trouwens ook bouwen aan een positieve bedrijfscultuur en bijdragen tot een omgeving van vertrouwen. Dankzij een goed georganiseerd onboardingproces geef je je medewerker dus het ideale welkomstgeschenk

Meer informatie over je wettelijke verplichtingen?

Je kan alles nog eens rustig nalezen in afdeling 36, III van de Sociale Gids op Trefzeker.

Trefzeker

Deel dit artikel

Nele Vandendriessche_acerta

Geschreven door Nele Vandendriessche

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Flexi-jobbers aannemen: hoe begin je daaraan?

18 april 2024
Sophie Vantomme

Wil je graag beroep doen op een flexi-jobber, maar weet je niet hoe je hier precies aan begint? Er zijn een aantal voorwaarden waaraan zowel jij als de flexi-jobber moeten voldoen.

Lees meer
Werkgevers

Waarom een diversiteitsbeleid een must is

25 maart 2024
Sabine Goossens

Onze samenleving wordt steeds meer divers, dus ook onze werkvloer. Inzetten op diversiteit en inclusie is een win-win voor bedrijven, want het zet je op de kaart als maatschappelijk verantwoorde werkgever en je kan breder gaan rekruteren waardoor er meer kans is op het vinden van nieuwe, onontgonnen talenten.

Lees meer
Werkgevers

Buitenlandse werknemers inzetten in de zorgsector: positieve trend

14 maart 2024
Sabine Goossens

De zorgsector maakte de laatste jaren een heuse stap voorwaarts wat het aanwerven van werknemers met een niet-Belgische nationaliteit betreft. Daar waar knelpuntberoepen een uitdaging vormen, brengt dit type van rekrutering enkel voordelen.

Lees meer