Vorige

Op een dag vind je… de jobstudent van je leven

07 juni 2019 Werkgevers

Het einde van het schooljaar nadert. Weldra doen menig jobstudenten weer hun intrede op de werkvloer. Komt dat goed uit, want de zomerperiode is voor veel ondernemingen de drukste periode van het jaar. Een extra paar helpende handen ontvang je dus met open armen. Heb je de geschikte student voor de job gevonden en wil je hem of haar aanwerven? Dat kan, als je volgende aandachtspunten afgecheckt hebt.

Leestijd: Later lezen?

Zeg niet zomaar ‘jobstudent’ tegen iedere student

Niet iedereen mag de armen uit de mouwen steken als jobstudent. In eerste instantie moeten ze student in hoofdstatuut zijn en dus regelmatig scholier zijn. Daarmee vallen mensen die avondonderwijs volgen en leerlingen met een leerovereenkomst al meteen uit de boot. Jongeren die zich bevinden in een stelsel van alternerend werken en leren komen eventueel wel in aanmerking als jobstudent, op voorwaarde dat ze geen werkloosheids- of inschakelingsuitkering ontvangen.

Daarnaast zijn er ook leeftijdsvoorwaarden. Zo mag een student pas een studentenjob aannemen als hij of zij minstens 15 jaar oud is en de eerste 2 studiejaren van het secundair onderwijs doorlopen heeft. Geslaagd of niet, maakt niet uit. In andere gevallen moet de jobstudent minstens 16 jaar zijn.

Maximaal 475 uren per kalenderjaar

Vroeger mocht een jobstudent slechts 50 dagen per jaar werken. Ongeveer tweeënhalf jaar geleden werd dit aantal opgetrokken tot maximaal 475 uren per kalenderjaar. En dat zonder dat ze aan de normale RSZ-bijdragen onderworpen zijn. In principe bedraagt de normale arbeidsduur gemiddeld 8 uur per dag met een maximum van 38 uren per week. Al bestaan op deze regel heel wat uitzonderingen, dus controleer zeker de bepalingen die in jouw sector van toepassing zijn.

Uiteraard hoef je jobstudenten niet alleen tijdens de zomervakantie tewerk te stellen. Je kan hen ook na de schooluren, tijdens weekends of andere vakanties inzetten. De student kan de 475 uren volledig vrij opnemen – in samenspraak met zijn of haar werkgever. Check dus altijd het aantal uren die je potentiële jobstudent er elders misschien al opzitten heeft. Nog belangrijk om weten is dat de eerste 3 dagen dat je de jobstudent in dienst hebt, automatisch gelden als een proefperiode.

Zo stel je een studentenovereenkomst op

Met iedere student die je aanwerft, moet je een schriftelijke overeenkomst van bepaalde duur sluiten. En dat voor een maximum van 1 jaar. Deze studentenovereenkomst wordt door jou en de student ondertekend. Je bezorgt je nieuwe jobstudent overigens een kopie van het arbeidsreglement en laat hem of haar een ontvangstbewijs ondertekenen. Vergeet ook zeker niet de Dimona-aangifte uiterlijk op het moment van indienstreding te versturen.

Wat verloning betreft, hebben jobstudenten recht op minstens het sectorale barema. Net als voor je andere medewerkers moet je ook voor je jobstudenten tussenkomen in het woon-werkverkeer. Studenten zijn onderworpen aan 8,14% solidariteitsbijdragen, al zijn er uiteraard een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen om van dit voordelige tarief te kunnen genieten.

Meer weten over studentenarbeid?

Neem dan zeker een kijkje in onze gratis brochure waarin je een gedetailleerd overzicht van alle verplichtingen rond studentenarbeid terugvindt.

Download de brochure

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Wat verandert er voor werkgevers in april 2024?

28 maart 2024
Miet Vanhegen

De wetgeving verandert aan een snel tempo en als werkgever is het belangrijk dat je op de hoogte blijft en weet welke wijzigingen een impact kunnen hebben op jouw organisatie. Wij lijsten alle belangrijkste wijzigingen op voor april 2024.

Lees meer
Werkgevers

Collectief ontslag: hoe pak je dit aan als bedrijf?

20 maart 2024
Glenn van Oevelen

Moet je bedrijf noodgedwongen overgaan tot ontslag? Er zijn heel wat vragen: wat moet je meteen in orde brengen, welke procedures moet je volgen en wat met je werknemers?

Lees meer
Werkgevers

Een ziektebriefje: hier let je best op als werkgever

08 maart 2024
Miet Vanhegen

Wanneer is een ziektebriefje ongeldig? Er zijn bepaalde verplichtingen rond het ziektebriefje. Zo moet die binnen een bepaalde termijn door je werknemer bezorgd worden en moet die ook een aantal cruciale zaken bevatten.

Lees meer