Vorige

Woon-werkverkeer: de meest ge(s)maakte combinaties

14 maart 2019 Werkgevers

De vierde jaarlijkse Acerta-Mobiliteitsbarometer bracht enkele opvallende resultaten aan het licht. Zo blijkt de Belgische werknemer creatief aan de slag te gaan tijdens zijn zoektocht naar de perfecte mobiliteitsoplossing. Voor zijn woon-werkverplaatsingen kiest hij namelijk steeds vaker voor een combinatie van vervoersmiddelen. En de meest ge(s)maakte combinatie is die van auto en fiets. 11,1% gebruikt deze mix om de verplaatsing tussen woon- en werkplaats te maken.

Leestijd: Later lezen?

Bewuster bewegen

De auto staat (nog) geen stof te vergaren in de garage. 65% van de werknemers rijdt dagelijks met de auto naar het werk. Nog steeds een ruime meerderheid maar wel een daling van 2,5 % t.o.v. 2017. Toch merk je het wellicht ook op jouw werkvloer, werknemers kiezen steeds bewuster op welke manier ze zich naar het werk begeven. Afhankelijk van de omstandigheden of hun behoeften, beslissen zij over hun vervoeroplossing van die dag. Regent het? Dan springen ze wel een andere keer in het zadel. En wie nog een lastminute presentatie moet voorbereiden, zit misschien liever een uurtje in de trein dan een uurtje aan te schuiven in de file. De populairste combi is echter die van de wagen en de fiets. Na de langste kilometers wordt bijvoorbeeld almaar vaker de plooifiets uit de koffer gehaald. Meer dan 1 op 10 werknemers regelt het woon-werkverkeer op die manier.

Fileloos fietsen

Kwamen jouw medewerkers ook al eens polsen naar (elektrische) bedrijfsfietsen? Niet zo gek, want al aanschuivend in de file begint men vaak zelf naar oplossingen te zoeken om aan het fileleed te ontsnappen. De opmars van de fiets is natuurlijk niet nieuw. Die trend begon al in 2011 en zet zich met 26,73 % regelmatig fietsende werknemers, ook in 2018 verder door. Jouw fietsende medewerkers hebben bovendien niet alleen de gezondheid- en bewegingsgoeroes mee, ook overheden op alle niveaus moedigen hen aan door in te zetten op aangename en veilige infrastructuur. En dat is welkom gezien fietsers gemiddeld een afstand van 8,3 kilometer moeten overbruggen tussen de woon- en werkplaats. Dankzij elektrische fietsen en betere fietswegen wordt trouwens ook 19 kilometer, de gemiddelde woon-werkafstand van de Belgische werknemer, een fietsbare afstand.

Fiscaal interessante fietsleasing

Is de nood in jouw organisatie hoog aan geïndividualiseerde (combi)mobiliteitsoplossingen? Dan kan je als werkgever hieraan tegemoet komen via een cafetariaplan. Vanaf 1 maart 2019 kan je daarin overigens het mobiliteitsbudget opnemen. Dat geeft jouw medewerkers de optie om te kiezen uit een of meerdere vervoermiddelen ondergebracht in drie pijlers en elk met een specifieke (para)fiscale behandeling. Eén van die pijlers is bovendien volledig gericht aan alternatieve en duurzame transportmiddelen en dat maakt fietsleasing via jouw bedrijf fiscaal erg interessant. Ben je benieuwd hoe je dit kan invoeren? Acerta legt het je graag uit.

Interesse in de berekening van jouw fietsleasebudget?

Contacteer ons op 016 24 53 24 voor een vrijblijvende offerte of stuur een mailtje naar info.consult@acerta.be

 

Lees meer

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Fietslease: onmisbaar als aantrekkelijke werkgever?

24 april 2024
Karolien Van Herpe

Sinds 1 mei 2023 werd de fietsvergoeding verplicht in de privésector. Dit zorgde ook voor een heuse boost in het aantal mensen dat koos voor een fietslease. Je kan bijna niet meer achterblijven wil je je op de kaart zetten als aantrekkelijke en duurzame werkgever. Ontdek waarom je hierop moet inzetten.

Lees meer
Werkgevers

Aan de slag met het mobiliteitsbudget

29 februari 2024
Karolien Van Herpe

Hoe is het met het mobiliteitsbudget gesteld vijf jaar na de invoering ervan? Wat zijn de meest populaire keuzes? We geven je ook nog een overzicht van de voordelen als werknemer.

Lees meer
Werkgevers

Panel Webinar Acerta Consult: Wat is ESG en waarom moet je hier als organisatie mee aan de slag?

27 februari 2024
Ellen Van Grunderbeek

ESG: een term die overal steeds vaker opduikt in het bedrijfsleven. Maar wat is ESG, hoe zit het met de verplichte rapportering en hoe integreer je dit in je strategie? De experten van Acerta Consult gingen in dialoog met enkele experten uit het bedrijfsleven tijdens het Panel webinar. Wij somden de belangrijkste zaken op.

Lees meer