Nood aan extra ondersteuning?
Neem contact op met Acerta. Informatie, advies of een paar extra handen en ogen nodig? Onze experts staan altijd voor je klaar.
Contacteer Acerta
Of je nu al een hele tijd aan de slag bent als bijberoeper, of van plan bent om binnenkort te starten: het statuut van bijberoep kan best complex zijn. Laat je hierdoor niet afschrikken, want de voordelen zijn groter dan de nadelen. Bovendien kunnen volgende tools jou helpen meer grip te krijgen op je zelfstandige activiteit.
De hoogte van de sociale bijdragen die je betaalt, kan nogal eens wijzigen. Er wordt onder andere rekening gehouden met je bruto inkomen en je jaarlijks aftrekbare kosten. Vraag je je af hoeveel je driemaandelijks en/of op jaarbasis moet betalen? Via deze tool bereken je jouw kwartaalbijdragen in een handomdraai.
Om zelfstandige in bijberoep te worden en te blijven, zijn er enkele voorwaarden waaraan je moet voldoen. Ben je niet helemaal zeker of je nog steeds in orde bent met de vereisten die verbonden zijn aan het statuut van zelfstandige in bijberoep? In onze tool kom je het in slechts enkele muisklikken te weten.
Hoe bescheiden de ambities met je bijberoep ook mogen zijn: van zodra je start in bijberoep, ben je officieel zelfstandige. Bij het zelfstandige statuut komen onvermijdelijk iets meer wettelijke, juridische en financiële aspecten kijken. Daarom is een boekhouder ook voor bijberoepers geen overbodige luxe. Je boekhouder is je rechterhand en adviseert je over je kosten en inkomsten, ondersteunt je bij je groeiplannen en zorgt ervoor dat je onderneming gezond en rendabel blijft.
Wil je dat je boekhouder zich nóg meer kan focussen op zijn of haar expertenrol? Schaf je dan een abonnement voor een online boekhoudplatform aan, zoals Dexxter. Dexxter is een digitale boekhoudtool die zich specifiek richt tot bijberoepers en student-ondernemers. Je beheert zelf je administratie, maar laat je boekhouder via een kijkaccount meekijken over je schouder. Op die manier krijgen ook ondernemers met een beperkte boekhouding de mogelijkheid hun administratie snel en handig te bewaren in een digitale omgeving, om facturen en offertes in een mum van tijd te maken, en om hun kosten te optimaliseren.
Zo, je weet nu hoe je je sociale bijdragen moet berekenen, welk sociaal statuut je hebt en hoe je je boekhouding efficiënt kan beheren. Zit je toch nog met vragen rond je activiteiten als zelfstandige in bijberoep? Dan hebben we een leuke extra voor jou in petto. Geen tool, maar wel een handig online platform waar je antwoorden op al je vragen rond het statuut van zelfstandige in bijberoep krijgt: op acerta.be/bijberoep hebben we alle relevante info voor zelfstandigen in bijberoep gebundeld. Je vindt er onder andere een stappenplan voor starters, een FAQ met veelgestelde vragen door bijberoepers en een overzicht van extra diensten die voor jouw activiteiten zinvol kunnen zijn.
Neem contact op met Acerta. Informatie, advies of een paar extra handen en ogen nodig? Onze experts staan altijd voor je klaar.
Contacteer AcertaVerhoging sociale uitkeringen op 1 mei 2024
Door de overschrijding van de spilindex in oktober worden de sociale uitkeringen voor zelfstandigen vanaf 1 mei 2024 verhoogd met 2%.
Lees meerVeranderingen voor starters en zelfstandigen in 2024
Wat zijn de belangrijkste aanpassingen in de wetgeving waarmee je als starter en zelfstandige best rekening mee kan houden? We geven een makkelijk overzicht zodat je meteen weet waar er voor jou dit jaar van toepassing is.
Lees meerWat staat er voor zelfstandigen in het begrotingsakkoord?
De federale regering heeft een akkoord over de begroting bereikt voor 2022-2024 waarin ook maatregelen voor de zelfstandigen opgenomen zijn. Tegen eind 2021 zouden deze maatregelen in de vorm van een programmawet ingediend worden bij het parlement.
Lees meer