Vorige

1 op 3 bedienden kreeg in mei al dubbel vakantiegeld

19 juni 2020

Uitbetaling vakantiegeld bij bedrijven verloopt nog steeds vlot, ondanks corona

Brussel, 19 juni 2020 – Eén op de drie bedienden uit de privésector kreeg in mei al zijn dubbel vakantiegeld uitbetaald. Dat is een stijging van 15 % in vergelijking met andere jaren, stelt hr-dienstengroep Acerta vast op basis van de loonberekeningen bij 32.000 werkgevers. 

Leestijd: Later lezen?

Marijke Beelen, juridisch adviseur bij het kenniscentrum van Acerta: “De voorbije jaren schommelde het aandeel bedienden dat al in de periode januari tot mei haar dubbel vakantiegeld op de rekening kreeg rond de 32  %. In  2020 heeft reeds 36,5% van de bedienden in mei zijn of haar dubbel vakantiegeld ontvangen. Dat is toch verrassend. Blijkbaar zetten werkgevers erop in om het loonverlies als gevolg van tijdelijke werkloosheid voor hun werknemers te milderen.

Vooral bedienden van grotere werkgevers krijgen eerder hun dubbel vakantiegeld

De wet stelt dat het dubbel vakantiegeld moet worden uitbetaald op het moment dat een werknemer zijn/haar hoofdvakantie opneemt. In de praktijk leggen werkgevers veelal voor iedereen eenzelfde moment/maand van betaling vast. Maar voor mei 2020 stelt hr-dienstenbedrijf Acerta dus vast dat nogal wat werkgevers blijkbaar wel een uitzondering hebben gemaakt. Van de grote werkgevers (500 en meer werknemers) betalen er reeds velen van oudsher het dubbel vakantiegeld voor einde mei. We stellen vast dat veel ondernemingen met tussen 20 en 100 werknemers ervoor gekozen hebben om in 2020 de uitbetaling van hun dubbel vakantiegeld te vervroegen.

 

Over de cijfers

De analyse is gebaseerd op de loonberekeningen van bedienden bij een representatief staal van meer dan 32.000 werkgevers.

Deel dit artikel