Vorige

13% meer vergoedingen voor thuiswerk sinds begin dit jaar

29 juni 2020

Brussel, 29 juni 2020 – Het aantal bedienden dat een thuiswerkvergoedingen ontvangt, is sinds begin dit jaar met bijna 13% toegenomen. Dat blijkt uit berekeningen van hr-dienstverlener Acerta, op basis van de gegevens van een representatief staal van 27 734 werkgevers. Die stijging is niet in verhouding tot de toename van het thuiswerk zelf, zegt Acerta. Voor bedrijven die in de relance structureel thuiswerk behouden, raadt de hr-dienstengroep aan om  ook een structureel beleid rond thuiswerk op te zetten. En dan gaat het niet alleen over een vergoeding voor telewerk, maar ook over de uren waarop werknemers bereikbaar moeten zijn, hun work-life balans en algemeen welzijn.

Leestijd: Later lezen?

Sarah De Groof, Senior Consultant Acerta: “Onze cijfers tonen aan dat bedrijven nog  geen werk gemaakt hebben van een structureel beleid rond thuiswerk. En dat is logisch: Tijdens de lockdown hebben heel wat bedrijven noodgedwongen tijdelijke afspraken gemaakt rond thuiswerk. Maar nu telewerk op korte tijd geëvolueerd is van occasioneel naar structureel, raden wij bedrijven aan om duidelijke, vaste afspraken te maken met hun werknemers te maken. Duidelijke afspraken leggen de basis om thuiswerk goed te regelen langs beide kanten. Dat gaat onder andere over onkostenvergoedingen,  het installeren en onderhouden van een bureau, computer en bureaustoel voor thuis, en de uren waarop werknemers thuis bereikbaar moeten zijn. Maar ook over wanneer de verzekering bij arbeidsongevallen tussenkomt. Veel werknemers zijn er nog niet zeker van wat zijn werkgever nu juist wil of aanbiedt.

Daarnaast merkt Acerta ook dat veel bedrijven door de coronacrisis herbekijken wat de ideale werkplek voor hun werknemers is. Meer thuiswerk kan bijvoorbeeld betekenen dat ondernemingen het kostenplaatje van hun kantoorruimtes zullen herbekijken, omdat werknemers toch minder naar kantoor zullen komen in de toekomst.

 

Over het onderzoek

De analyse gaat over de periode januari 2020 t.e.m. mei 2020 en is gebaseerd op werknemers tewerkgesteld bij een representatief staal van 27 734 werkgevers.

Deel dit artikel