Vorige

8 op de 10 zelfstandigen hebben voldoende zelfvertrouwen ondanks energiecrisis

12 december 2022

Resultaten eerste Acerta Welzijnsbarometer voor zelfstandigen in opdracht van federale regering

Brussel, 12 december 2022 – 8 op de 10 zelfstandigen hebben ondanks de energiecrisis voldoende zelfvertrouwen om hun bedrijf door de energiecrisis te loodsen. Mannelijke ondernemers (84,1%) staan iets steviger in hun schoenen op dat vlak dan vrouwelijke zelfstandigen (74,6%). Zes op de tien ondernemers ervaren momenteel geen financiële stress. Toch is er ook een kanttekening: slechts een derde van de zelfstandigen geeft aan zich mentaal echt goed te voelen op dit moment. Dat zijn de opvallendste bevindingen van de eerste Welzijnsbarometer van ACERTA en IDEWE in opdracht van de federale regering in het kader van het Federaal Project Mentaal Welzijn op het Werk voor zelfstandigen.

Leestijd: Later lezen?
8 op de 10 zelfstandigen vol zelfvertrouwen

Om de mentale veerkracht van de 1,2 miljoen zelfstandigen in ons land te versterken, lanceerde hr-dienstverlener Acerta in opdracht van de federale overheid een welzijnsbarometer die elk kwartaal peilt naar de mentale gezondheid van ondernemers. Bijna 3.000 zelfstandigen vulden de vragenlijst in. Uit de allereerste resultaten blijkt dat zelfstandigen ondanks de energiecrisis en de economische tegenwind het vertrouwen in zichzelf niet verloren hebben. 8 op de 10 ondernemers zeggen dat ze nog steeds voldoende zelfvertrouwen hebben, en dit terwijl de energiecrisis in volle hevigheid woedt. Mannen (84,1%) blijken op dat vlak iets steviger in de schoenen te staan dan vrouwen (74,6%). Ook 55-plussers (85,3%) hebben beduidend meer zelfvertrouwen dan jongeren: 69,7% van de jongeren onder de 25 jaar en 73,4% van de 25-34-jarigen zeggen voldoende zelfvertrouwen te hebben.

Op vlak van mentale gezondheid bij zelfstandigen, kan het wel nog beter: slechts 1 op de 3 ondernemers (32%) schat zijn mentaal welzijn op dit moment zondermeer als ‘goed’. Nog eens de helft (49%) geeft aan dat het ‘matig’ gesteld is met zijn mentaal welzijn.

Resultaten eerste Welzijnsbarometer voor ondernemers

Figuur 1: Resultaten eerste Welzijnsbarometer voor ondernemers

Marjan Meeuwssen, onderzoekster IDEWE: “Dat 80% van onze ondernemers kan zeggen algemeen vertrouwen te hebben in zichzelf, wijst op een stevige ruggengraat. Wie een onderneming start of er een wil runnen staat meestal al steviger dan gemiddeld in zijn schoenen, anders begin je er niet aan. Tegelijk kunnen we er ook niet naast dat 1 op de 5 zelfstandigen verhoogde psychosociale belasting ervaart, zowel op het werk als erbuiten.

Bijna zes op tien kent weinig financiële stress

Ondanks dat 45% van de zelfstandigen zich wel eens zorgen maken over de financiën van hun bedrijf, geven zes op de tien aan dat ze op dit moment al bij al weinig financiële stress ervaren. Mannen (62%) en vrouwen (57%) scoren hier bijna even goed. Er zijn wel beduidend meer ondernemers tussen de 25 en de 34 jaar (52,5%) die stress krijgen over de financiën van hun bedrijf dan bijvoorbeeld 55‑plussers (38,1%).

Sleutelinzichten financiële stress

Figuur 2: Sleutelinzichten financiële stress

Christine Festjens, Managing Director Starters & Zelfstandigen van Acerta: “Zelfstandigen moeten zelf instaan voor hun work-life balans, zij kunnen niet rekenen op de (financiële) ondersteuning van een werkgever en kunnen vaak niet terugvallen op directe (sociale) steun van collega’s. De ene zelfstandige is ook de andere niet en we zien op verschillende vlakken ook significante verschillen tussen mannen en vrouwen. De Welzijnsbarometer helpt een vinger aan de pols te houden. Doordat we vernemen hoe het op elk moment echt gaat met zelfstandigen en ondernemers, kunnen we samen met de federale regering oplossingen aanreiken om hen met aandacht voor mentaal en fysiek welzijn door de crisis te loodsen.

Minister van Zelfstandigen David Clarinval voegt hieraan toe: “Met het federale actieplan ter bevordering van de mentale veerkracht op de werkvloer willen we het onderwerp van mentaal welzijn op de werkvloer bespreekbaar maken. Niet alleen voor werkgevers en werknemers, ook voor zelfstandigen. Deze barometer helpt om eventuele pijnpunten bloot te leggen en meer gericht in te zetten op ondersteuning op maat van de zelfstandigen.

Viermaandelijkse barometer en e-learning platform

De Welzijnsbarometer is een viermaandelijks initiatief van Acerta in het kader van “Mentaal Welzijn op het werk voor Zelfstandigen. Begin 2023 verruimt Acerta zijn platform www.veerkrachtigondernemen.be met een selfscan voor veerkracht en oplossingen als je je als zelfstandige in de risicozone bevindt. Via tips en tricks, workshops en e-learning modules hun mentaal welzijn gericht kunnen opkrikken.

Over de cijfers

De bevindingen en data zijn het resultaat van de eerste Welzijnsbarometer, een online peiling via een wetenschappelijk onderbouwde vragenlijst naar het welzijn van zelfstandigen en bedrijfsleiders. Deze eerste welzijnsbarometer, die voortaan om de vier maanden zal worden herhaald, liep van 23 september t.e.m. 7 oktober 2022. 2749 respondenten vulden de welzijnsbarometer in: 9 vragen over mentaal welzijn (N = 2253) en 4 over financiële stress (N = 2207). De groep respondenten vormde een relevante vertegenwoordiging van de doelgroep op alle vlakken: gender, sector, leeftijd, type.

Deel dit artikel