Vorige

Aantal startende zelfstandigen in Vlaams-Brabant opvallend hoger dan Vlaams gemiddelde: vrije beroepen grootste groep starters

23 november 2023

Vlaams-Brabant, 23 november 2023 – Het afgelopen jaar zijn er in de provincie Vlaams-Brabant 13.420 zelfstandigen gestart, 21,33% meer dan vijf jaar eerder. De vrije beroepen vormen met 4.952 starters de grootste groep. De sterkste groei van de laatste jaren valt dan weer op te tekenen in de bouwsector, daar lag het aantal starters afgelopen jaar liefst 81,58% hoger dan vijf jaar eerder. In geen enkele andere provincie was de toename zo groot. Dat blijkt uit een analyse van hr-dienstverlener Acerta, op basis van de meest recente cijfers van het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ).

Leestijd: Later lezen?

Veel nieuwe zelfstandigen, veel nieuwe vrije beroepers

Steeds meer mensen maken van hun passie of hobby hun beroep door een zelfstandige activiteit op te starten. Het afgelopen jaar hebben zich in Vlaams-Brabant liefst 13.420 nieuwe zelfstandigen gevestigd en dat zijn er 21,33% meer dan vijf jaar eerder, in 2017, zo blijkt uit de meest recente cijfers van het RSVZ, die hr-dienstverlener Acerta analyseerde.

Het merendeel deed dat als vrije beroeper (4.952), waartoe onder andere artsen, tandartsen, maar ook accountants en sommige IT-specialisten behoren. Van die grootste groep stellen we vast dat mannen en vrouwen qua aantal starters voortdurend haasje over springen, met volgens de recentste cijfers een licht voordeel voor de mannen: 2.517 tegenover 2.435 vrouwen.

Startende zelfstandigen regio Vlaams-Brabant

Figuur 1: Startende zelfstandigen in Vlaams-Brabant, absolute cijfers en in vgl. met 2017, andere provincies ter vergelijking - cijfers 2022 RSVZ

Katty Hombroux, Regiomanager Starters en Zelfstandigen bij Acerta: “Dat er een stijgende interesse is voor het statuut van zelfstandige merken we ook aan de vragen naar extra informatie die bij ons binnenkomen. Dat het sociale vangnet voor een zelfstandige steeds meer aansluit bij dat van een loontrekkende – denk aan verloven, pensioen ... – heeft de drempel duidelijk verlaagd. Kiezen voor een vrij beroep is dan weer een specifieke keuze die al wordt gemaakt tijdens de studie: studeer je voor dierenarts, vestig je je ook meestal als dierenarts. Hetzelfde geldt voor huisarts, tandarts, kinesitherapeut, verpleegkundige, enzovoort. Het vrij beroep is een specifiek statuut dat bepaalde voordelen, maar ook bepaalde administratieve eigenheden met zich meebrengt. Het is positief dat steeds meer mensen - ook jongeren - de stap zetten. Bovendien biedt het statuut een zekere vrijheid in hoe je je organiseert, ook dat draagt bij aan het succes van het vrije beroep.”

Opvallend sterke toename in de bouw van meer dan 81%

Ook al vormen de vrije beroepen de grootste groep startende zelfstandigen, in Vlaams-Brabant is de bouw de sector met de grootste toename starters. Hier zijn het laatste jaar 2.780 zelfstandigen gestart, in vergelijking met 5 jaar i.e. liefst 81,6% meer. Ook de andere grote sectoren blijken nog aantrekkelijker te zijn geworden voor starters: de nijverheid/ambachten kende in vergelijking met 5 jaar eerder een groei van bijna 20% – met 1.324 starters; en de handel een groei van net geen 8% – met 1.429 starters.

Gemiddelde leeftijd starter is goed 36,5 jaar

Tot slot stellen we vast dat de startende zelfstandige in de provincie Vlaams-Brabant een gemiddelde leeftijd heeft van 36,6 jaar, iets ouder dan het nationale gemiddelde van 36,3 jaar.

Leeftijd startende zelfstandige Vlaams-Brabant

Figuur 2: Gemiddelde leeftijd startende zelfstandigen - cijfers 2022 RSVZ

Over de cijfers

De analyse is gebaseerd op de cijfers van het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ).

Deel dit artikel