Vorige

Afgelopen jaar meer dan 18.000 zelfstandigen gestart in Brussels Hoofdstedelijk Gewest

17 november 2023

Brussel, 17 november 2023 – Het afgelopen jaar zijn er in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bijna 18.500 zelfstandigen gestart. Dat is het op één na hoogste cijfer van alle regio’s en provincies in ons land. Het aantal starters in Brussels stagneert de laatste jaren, terwijl in de verschillende Vlaamse provincies het aantal starters in vergelijking met vijf jaar eerder wel toegenomen is. De bouw is in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest met 6.616 starters de grootste groep.  De sterkste groei valt op te tekenen onder de vrije beroepen: +12% in vergelijking met vijf jaar geleden. Dat blijkt uit een analyse van hr-dienstverlener Acerta, op basis van de meest recente cijfers van het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ).

Leestijd: Later lezen?

Vrije beroepen grootste groeier, meest starters in de bouw

Steeds meer mensen maken van hun passie of hobby hun beroep door een zelfstandige activiteit op te starten. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is na Antwerpen de provincie met het grootste aantal starters in een jaar, nl. 18.469. Het merendeel startte een activiteit in de bouw. De grootste toename van starters – +12,1% – valt te noteren onder de vrije beroepen, waartoe onder andere artsen, tandartsen, maar ook accountants en sommige IT-specialisten behoren. Daar zien we trouwens een bijna-evenwicht tussen mannen en vrouwen.
Verder zien we dat er in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 1.745 zelfstandigen gestart zijn in de sector van de nijverheid/ambachten, 2,5% meer dan vijf jaar eerder. In de andere sectoren zien we qua aantal starters een krimp. Dat blijkt allemaal uit de meest recente cijfers van het RSVZ, die hr-dienstverlener Acerta analyseerde.

Figuur 1: Startende zelfstandigen Brussels Hoofdstedelijk Gewest, absolute cijfers en in vgl. met 2017, andere provincies ter vergelijking - cijfers 2022 RSVZ

 

Sander Vanbellingen, regiomanager Starters en Zelfstandigen bij Acerta: “Dat er een stijgende interesse is voor het vrije beroep merken we aan de vragen naar extra informatie die bij ons binnenkomen. Dat het sociale vangnet voor een zelfstandige steeds meer aansluit bij dat van een loontrekkende – denk aan verloven, pensioen ... – heeft de drempel duidelijk verlaagd. Kiezen voor een vrij beroep is een specifieke keuze die al wordt gemaakt tijdens de studie: studeer je voor dierenarts, vestig je je ook meestal als dierenarts. Hetzelfde geldt voor huisarts, tandarts, kinesitherapeut, verpleegkundige, enzovoort. Het vrij beroep is een specifiek statuut dat bepaalde voordelen, maar ook bepaalde administratieve eigenheden met zich meebrengt. Het is positief dat steeds meer mensen - ook jongeren - de stap zetten. Bovendien biedt het statuut een zekere vrijheid in hoe je je organiseert, ook dat draagt bij aan het succes van het vrije beroep.”

Starter is hier jonger dan gemiddeld

Tot slot nog een opvallend cijfer: de startende zelfstandige in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft een gemiddelde leeftijd van 35,58 jaar en is daarmee jonger dan het nationale gemiddelde van 36,31 jaar.

Over de cijfers

De analyse is gebaseerd op de cijfers van het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ).

Deel dit artikel