Vorige

Analyse Acerta naar aanleiding van Dag van de Accountant: een vijfde meer accountants in hoofdberoep in ons land in vergelijking met vijf jaar geleden

09 november 2023

Brussel, 9 november 2023 – Naar aanleiding van de Dag van de Accountant analyseerde hr-dienstenbedrijf Acerta de meest recente cijfers van het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ). We delen de opmerkelijkste conclusies.

Leestijd: Later lezen?

Een vijfde meer accountants en boekhouders in hoofdberoep

Ondanks dat accountant/boekhouder in ons land nog steeds een knelpuntberoep is, is het aantal zelfstandige accountants/boekhouders de voorbije jaren blijven groeien. In 2022 waren er net geen 8.000, wat een gemiddelde groei is van 14,5% over de laatste vijf jaar. Voor de hoofdberoepers (goed 5.000) valt er zelfs een groei van ruim 20% te noteren.

cijfers accountants België

Figuur 1: cijfers RSVZ

Geleidelijke vervrouwelijking van het beroep

Jaar na jaar groeit het aandeel vrouwelijke zelfstandige accountants/boekhouders. Het beroep is dus langzaam aan het vervrouwelijken.1 op de 3 zelfstandige accountants/boekhouders is nu een vrouw. Dat is een stijging van iets meer dan 20% over de laatste vijf jaar. De toename van vrouwelijke accountants in hoofdberoep is zelfs nog iets groter: +30,7%.

cijfers accountants in België

Figuur 2: cijfers RSVZ

De zelfstandige accountant/boekhouder is gemiddeld 44 jaar

De zelfstandige accountants/boekhouders die vandaag aan de slag zijn, blijven nog wel een aantal jaren actief want de gemiddelde leeftijd is ongeveer 44 jaar en dat onder zowel hoofd- als bijberoepers, mannen als vrouwen, Belgen als niet-Belgen. Wat de nationaliteit betreft stellen we vast dat de zelfstandige accountant/boekhouder een Belg is: 4 à 5% is niet-Belg en die verhouding blijft al jaren nagenoeg ongewijzigd.

cijfers accountants België

Figuur 3: cijfers RSVZ

 

Lieven Delzeyne, Director Accountants & Boekhouders van Acerta: “De stijgende populariteit van het beroep de laatste jaren zal vermoedelijk te maken hebben met de steeds betere sociale bescherming, maar wellicht ook met de automatisering. Technologie neemt steeds meer en beter het routineuze werk op zich en dat maakt dat de accountant/boekhouder steeds meer met de interessante inhoud van de job bezig kan zijn, namelijk advies geven aan klanten. Daarnaast zien we dat steeds meer jongeren ervoor kiezen om zelfstandige te worden en de sprong wagen naar het ondernemerschap.”

Over de cijfers

De analyse is gebaseerd op de cijfers van het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ).

Deel dit artikel