Vorige

Belgische werknemers hebben massaal vakantie opgespaard voor verlengde kerstvakantie

19 december 2021

Meer dan 1 op de 5 werknemers heeft nog 2 weken verlof staan

Brussel, 19 december 2021 – Ruim 1 op de 5 werknemers (22,5 %) heeft in december nog minstens 80 uur vakantie op te nemen vóór het einde van dit jaar. Dat komt neer op twee volle weken vakantie. Bijna de helft (48,3 %) heeft minstens een week verlof achter de hand gehouden voor de maand december. Dat blijkt uit cijfers van hr-dienstenbedrijf Acerta op basis van de gegevens van 120.000 werkende Belgen tot en met eind november. De extra opgepotte vakantiedagen komen van pas, nu de kerstvakantie drie in plaats van twee weken zal duren.

Leestijd: Later lezen?

Heel wat werknemers zijn (bijna) aan hun laatste werkweek van 2021 bezig. 22,5 % van de werkende Belgen hadden begin deze maand nog tien vakantiedagen staan die ze dit jaar nog moeten opnemen. 48 % heeft minstens een week vakantie voorzien voor eindejaar. De cijfers illustreren dat de Belg zijn verlof dit jaar tot op het laatste moment opgepot heeft. Door de beslissing van het Overlegcomité begin deze maand om de kerstvakantie een week eerder te laten starten, pakt dat nu goed uit voor heel wat werkende ouders die vanaf volgende week opvang voor hun kroost moeten voorzien.

Vooral jonge ouders en gezinnen blijken hun verlof opgespaard te hebben. Werknemers tussen 26 en 35 jaar hebben nog het minst verlofdagen opgebruikt dit jaar. 51 % heeft nog minstens 40 uur vakantie op te nemen, 24 % nog minstens 80 uur.

Percentage werknemers met nog op te nemen vakantie december 2021

Figuur 1: Percentage werknemers met nog op te nemen vakantie december 2021

Marijke Beelen, experte vakantie bij Acerta Consult: “We zien dat mensen voor de laatste weken van het jaar nog een serieuze pot vakantie hebben opgespaard. De eindejaarsperiode is sowieso een populaire periode om vakantie te nemen, maar door de onzekerheid rond corona zijn werknemers extra spaarzaam geweest met hun vakantiedagen. Let wel op: mensen mogen zich niet mispakken aan het feit dat de kerstvakantie nog een week doorloopt in 2022. De wettelijke vakantiedagen voor 2021 moeten allemaal dit jaar opgebruikt worden, als werknemers die dagen niet willen verliezen.

Tijdelijke werkloosheid als alternatief

Wat als een werknemer tijdens de verlengde kerstvakantie thuis op de kinderen moet passen en geen vakantie meer over heeft? Tijdelijke werkloosheid – met een uitkering van 70 % van het gemiddeld geplafonneerd loon – biedt nog een oplossing, aldus Acerta. Al kunnen beide partners in een gezin nooit tegelijk de tijdelijke werkloosheid inroepen. Maar de grote pot opgespaarde verlofdagen doet vermoeden dat werknemers eerder beroep zullen doen op hun resterende vakantiesaldo dan op tijdelijke werkloosheid in de laatste weken van 2021.

 

Over de cijfers

De verzamelde gegevens zijn gebaseerd op de werkelijke gegevens van 120.000 werknemers in dienst bij meer dan 14.000 werkgevers die de Acerta payroll-tool Connect gebruiken om hun vakantiegegevens te beheren. De cijfers houden rekening met vakantie opgenomen tot en met 30 november 2021.

Deel dit artikel