Vorige

Bijna 9 op de 10 zelfstandigen laat zich vaccineren tegen corona

09 maart 2021

Brussel, 9 maart 2021 – 87 % van de zelfstandigen zal zich tegen corona laten vaccineren zodra ze een uitnodiging ontvangen. Ze willen zo snel mogelijk terug normaal aan werk, missen het contact met mensen, maar doen het ook voor de eigen gezondheid. Dat ze de vaccinatie met het werk praktisch geregeld moeten krijgen, nemen ze erbij. Dat blijkt uit een recente bevraging van hr-dienstenbedrijf ACERTA bij ruim 12.900 zelfstandigen in februari.

Leestijd: Later lezen?
70 %-grens voor vaccinaties om groepsimmuniteit te halen vlot haalbaar bij zelfstandigen

Als het aan de zelfstandigen in ons land ligt, halen we gemakkelijk de drempel van minstens 70 % gevaccineerde Belgen om groepsimmuniteit te bereiken. Gevraagd naar de bereidheid om zich te laten vaccineren tegen corona zodra ze daartoe worden uitgenodigd, antwoordt 87 % van de zelfstandigen: ja. 45 % zegt dat te doen in het vooruitzicht weer normaal aan het werk te kunnen, met een normaal menselijk contact. 42 % doet het uit bezorgdheid voor de eigen gezondheid.

zelfstandigen dat zich (niet) zal laten vaccineren met het COVID-19--vaccin

Figuur 1:  % zelfstandigen dat zich (niet) zal laten vaccineren met het COVID-19--vaccin

Christine Festjens, Managing Director bij Acerta: “Zelfstandigen zijn zich maar al te goed bewust van de impact van de pandemie. Het aantal aanvragen overbruggingsrecht is daar een bewijs van: in 2020 vroegen 166.000 klanten van Acerta een vorm van overbruggingsrecht aan, en we betalen nu nog steeds voor 22.000 zelfstandigen een vorm van overbruggingsrecht uit. De pandemie heeft het contact met klanten veranderd of ze hebben moeten sluiten ... Corona was heel aanwezig. Dat feit zal ongetwijfeld meespelen in hoe ze staan tegenover de vaccinatie. Positief dus. De 70 % dekking die we minimaal zouden moeten halen, zal onder zelfstandigen makkelijk worden gehaald.

Zelfstandigen plannen vaccinatiemoment in agenda in

Zelfstandigen hebben de voorbije maanden creativiteit en flexibiliteit laten zien, hun vaccinatie halen kan er ook wel bij, blijkt nog uit de bevraging. Uiteraard zou een meerderheid (61 %) verkiezen om het vaccinatiemoment zelf te kunnen plannen op een moment dat het professioneel het beste past, maar ook al moeten ze het praktisch geregeld zien te krijgen, met bv. hun openingsuren, bijna 9 op 10 zal gaan voor vaccinatie. 29 % laat weten zich wel even te zullen laten vervangen, 47 % zegt het werkverlet wel te kunnen inhalen, 24 % houdt er rekening mee dat ze wat inkomen zullen verliezen.

De minderheid (13 %) die denkt zich niet te laten vaccineren vreest vooral ongewenste bijwerkingen.

 

Over de cijfers

De bevraging onder zelfstandigen werd afgenomen tussen 16 en 20 februari 2021. Er waren 12.900 zelfstandigen in hoofdberoep, 50/50 mannen en vrouwen, die hebben deelgenomen aan de bevraging.

Deel dit artikel