Vorige

Bijna helft van werknemers gaat terug halftijds naar werkvloer van zodra het mag

12 mei 2021

Acerta en StepStone roepen bedrijven op om kloof te vermijden tussen terugkeerders en werknemers die willen blijven thuiswerken

Brussel, 12 mei 2021 –  47 % van de Belgen wil terug halftijds naar kantoor van zodra dat opnieuw mag. Voor bijna 4 op de 10 respondenten is ook de vaccinatie doorslaggevend om terug halftijds naar kantoor te gaan. Dat zijn twee opvallende conclusies uit een bevraging van hr-dienstverlener Acerta en jobsite StepStone bij 3.000 werkende Belgen. Acerta en StepStone roepen bedrijven op om nu al met hun personeel in dialoog te gaan. Zo kunnen ze een diepe kloof vermijden tussen werknemers die willen terugkeren en zij die liever thuis blijven werken.

Leestijd: Later lezen?
1 op 2 werknemers naar kantoor als het terug mag

Het Overlegcomité besliste op dinsdag over een geleidelijke terugkeer naar de werkvloer vanaf 9 juni. De aankondiging zal in veel huiskamers met argusogen gevolgd worden. Heel wat Belgen zijn het thuiskantoor beu, zo blijkt uit een onderzoek van Acerta en StepStone. Maar liefst 47 % geeft aan om terug minstens halftijds naar de werkvloer te gaan van zodra het terug mag. Voor 39 % van de bevraagden is de vaccinatie dan weer doorslaggevend om terug halftijds naar kantoor te gaan.

Hannelore Van Meldert, Manager Consult en experte thuiswerk bij Acerta: “Deze cijfers zijn erg opvallend. Dat bijna de helft van de Belgen zonder extra maatregelen bovenop de huidige opnieuw halftijds op kantoor wil zitten, toont aan dat ze voor bepaalde activiteiten ondertussen snakken naar een gemeenschappelijke kantooromgeving. Let wel: onze cijfers gaan over een halftijdse en geen volledige terugkeer naar kantoor. Het is ondertussen duidelijk dat we niet meer met z’n allen voltijds terug naar de werkvloer zullen gaan. Na corona wordt het hybride werken de nieuwe standaard. Waarvoor werknemers dan precies op kantoor zullen zijn, zal van bedrijf tot bedrijf en van functie tot functie verschillen.

Kloof tussen twee groepen werknemers

De grote bereidheid om terug naar kantoor te gaan, houdt ook gevaren in voor bedrijven. Meer dan de helft van de werknemers is namelijk nog niet klaar om terug meerdere dagen per week op de werkvloer door te brengen. Daardoor bestaat het risico op een enorme kloof tussen zij die wel terug naar kantoor willen en de fervente thuiswerkers, die hun home office prima vinden.

Hannelore Van Meldert: “Bedrijven moeten nu hun huiswerk maken: hoe gaan ze de terugkeer naar kantoor in goede banen leiden? Maar ook: hoe zorgen ze ervoor dat teams niet in twee gesplitst worden tussen ‘huismussen’ en ‘kantoormussen’. Teams gaan hier best zelf mee aan de slag om te bouwen aan een thuiswerkformule dit voor hen werkt. De terugkeer naar kantoor moet een toegevoegde waarde bieden voor de job. Administratief en kenniswerk kan perfect nog steeds thuis gebeuren, terwijl werknemers voor bijvoorbeeld co-creatie, brainstorms en moeilijke gesprekken elkaar kunnen vinden op de werkvloer. Bedrijven zijn nu al bezig om te bekijken hoe ze de toevloed van mensen in hun kantoorgebouwen coronaveilig kunnen organiseren, zodat ze geen nieuwe uitbraken in de hand werken.

Wat kan je overtuigen om in 2021 minstens halftijds terug naar de werkvloer te gaan?

Figuur 1: Wat kan je overtuigen om in 2021 minstens halftijds terug naar de werkvloer te gaan? 

 

Over de cijfers

De gegevens komen van het jaarlijkse onderzoek ‘Talent Pulse’ door ACERTA en StepStone. Deze bevraging is in maart 2021 voor de twaalfde keer uitgerold en bereikte meer dan 3.000 werknemers, waarvan 16,6 % arbeiders en 83,4 % bedienden. 

Deel dit artikel