Meer informatie?
Gelieve contact op te nemen met Acerta – Sylva De Craecker
T +32 478 27 93 62
E sylva.de.craecker@acerta.be
Brussel, 17 juli 2020 – Het KB over de consumptiecheque is goedgekeurd: vanaf 17 juli is het mogelijk om werknemers te belonen en tegelijk de horeca en de cultuur- en sportsector te steunen. Hr-dienstenbedrijf ACERTA polste bij werkgevers naar hun plannen daarmee. Op 100 werkgevers zeiden er 11 dat ze hun werknemers de cheque zouden geven. 64 op de 100 werkgevers waren nog niet overtuigd. De resterende 25% heeft nog tot het einde van het jaar om te beslissen. De cheque is makkelijk aan te vragen, bruto-netto interessant en hij dient een dubbel doel: werknemers belonen en de cultuur-, sport- en horecasector steunen.
Bijzondere tijden vragen bijzondere inspanningen en dan zijn extra stimulansen op hun plaats. Al bij de aankondiging van de consumptiecheque en nog voor het KB, had 1 op 10 werkgevers beslist daarvan gebruik te zullen maken, zo blijkt uit een brede bevraging uitgevoerd door Acerta onder werkgevers. 64% zou er niet op ingaan, waarvan 1 op 3 werkgevers (33%) wees op budgettaire krapte. Een andere groep (31%) verwees naar reeds toegekende andere types van cheques.
Ellen Van Grunderbeek, Senior Legal Consultant Acerta: “Al snel na de aankondiging van de consumptiecheque kregen we vragen van werkgevers. Die laten ons vermoeden dat er voor de consumptiecheque nog een redelijke groeimarge is. Zo dachten sommige werkgevers dat de consumptiecheque voor hen geen optie was omdat ze zelf geen cultuur-, sport- of horecadiensten aanbieden, maar die beperking geldt enkel bij de besteding. Elke sector kan de cheque dus aan werknemers toekennen. Nu, met het KB, verwachten we dat er sectorale initiatieven zullen volgen en afspraken zullen worden gemaakt. Eind dit jaar zal het succes van de consumptiecheque echt duidelijk zijn.”
De consumptiecheque dient een dubbel doel. Hij biedt enerzijds werkgevers een kans om (bepaalde) werknemers te belonen voor hoe ze hun werkgever hebben geholpen in coronatijden. Anderzijds geeft hij twee zwaar getroffen sectoren een duwtje in de rug: de horeca en de cultuur- en sportsector.
Ellen Van Grunderbeek: “De overheid heeft de consumptiecheque ook voor de werkgever die hem toekent zo aantrekkelijk mogelijk gemaakt: zo hoeft de werkgever de cheque niet collectief toe te kennen, maar kan zelf de doelgroep aflijnen op voorwaarde dat deze objectief bepaald is. Daarnaast kan hij zelf het bedrag kiezen tot een maximum van 300 euro. De werkgever hoeft ook niet meteen te beslissen om de cheque al dan niet uit te delen: de optie loopt nog tot het einde van het jaar, tot de werkgever dus een beter zicht heeft op zijn financiële situatie. Ten slotte is wat de werkgever bruto uitgeeft, meteen wat de mensen netto krijgen. Een win-winsituatie dus.”
Modaliteiten en sterke punten van de consumptiecheque:
|
Over de cijfers
De verzamelde gegevens zijn gebaseerd op een bevraging gedaan tussen 29 juni en 15 juli 2020 onder werkgevers uit de private sector en social profit, waartoe zowel kmo’s als grote ondernemingen behoren. Er waren 1.079 respondenten.
Gelieve contact op te nemen met Acerta – Sylva De Craecker
T +32 478 27 93 62
E sylva.de.craecker@acerta.be