Vorige

Kmo’s willen in 2024 minder flexi-jobbers inzetten

28 december 2023

Brussel, 28 december 2023 – De Belgische kmo’s kijken met meer terughoudendheid naar de economie dan een half jaar geleden. 12% minder kmo’s geven aan dat ze de komende zes maanden extra personeel willen aannemen. Drie op de tien kleine en middelgrote bedrijven (31%) zien de nabije toekomst wel nog rooskleurig tegemoet, maar dat zijn er iets minder dan een half jaar geleden (34%). Ook opvallend: de kmo’s die in 2024 personeel willen aanwerven, willen vooral meer vaste contracten van onbepaalde duur aanbieden en minder flexi-jobbers aannemen.  Dat alles blijkt uit de resultaten van de halfjaarlijkse ‘KMO Werkbarometer’ van hr-dienstenbedrijf Acerta en werkgeversorganisaties ETION en VKW Limburg,  

Leestijd: Later lezen?

Lichte afkoeling in aanwervingsambities

De krapte op onze arbeidsmarkt blijft een structurele hindernis voor de Belgische kmo’s, zo getuigen ze in de najaarseditie van de kmo-barometer van Acerta, Etion en VKW Limburg. De kleine en middelgrote bedrijven in ons land ervaren ‘het behouden van medewerkers’ en ‘het aantrekken van de juiste medewerkers’ nog altijd als hun belangrijkste uitdagingen voor de komende zes maanden. Toch kijken ze op dit moment iets minder rooskleurig naar de nabije toekomst dan zes maanden geleden. Toen gaf nog de helft van de kmo’s aan dat ze bijkomend personeel zouden aanwerven. Nu is dat percentage gezakt naar 44%, een daling van 12%.

Figuur 1: Personeelsvooruitzichten voor de komende zes maanden voor en door kmo’s

 

De afkoeling in aanwervingsambities komt overeen met hoe kmo’s de economische vooruitzichten inschatten. Het deel respondenten dat de economische toekomst uitgesproken positief tegemoet ziet, is licht gedaald tegenover een half jaar geleden, nl. van 34% naar 31.

Hannelore Van Meldert, Director talent acquisitie en oriëntatie van Acerta Consult: “Een half jaar geleden keken de kmo’s erg positief naar wat de zes maanden nadien zouden brengen. Maar liefst de helft plande toen extra personeel aan te nemen. De aanwervingsplannen zijn nu gedaald, maar liggen wel nog op een goed niveau. Dat 44% van de kmo’s aangeeft nog personeel te willen aanwerven, is een positief signaal, maar het toont wel dat de Belgische bedrijven de afgelopen maanden iets terughoudender geworden zijn en meer voorzichtigheid inbouwen voor de nabije toekomst.”

Vaste contracten

Tot slot nog een opmerkelijke conclusie: kmo’s willen in 2024 vooral meer vaste medewerkers in dienst nemen. Maar liefst acht op de tien kmo’s die aanwerven, gaan dat doen met vaste contracten van onbepaalde duur. Een kwart geeft ook aan dat ze vaste contracten van bepaalde duur aanbieden. Voor flexwerk is in 2024 dan weer minder plaats, zeggen de kmo’s. Zo’n 8% gaat extra flexi-jobbers in dienst nemen. Dat is een forse daling (-27%) ten opzichte van mei 2023, toen nog 11% plande om flexwerkers aan te nemen. 

Figuur 2: Type contracten voor aanwervingen waarop KMOs inzetten de komende zes maanden

 

Geert Janssens, econoom Etion: “Het aantal kmo’s dat extra vaste contracten van onbepaalde duur wil aanbieden, blijft verrassend hoog. Ondanks de onzekere economische vooruitzichten, daalt het percentage dat van plan is om te werken met flexibele werkkrachten. Dit betekent dat de schaarste aan talent een grotere kopzorg blijft dan de onzekerheid over de conjunctuur.”

Over de cijfers

De gegevens zijn het resultaat van de vierde kmo-barometer die Acerta in samenwerking met de werkgeversorganisaties ETION en VKW Limburg twee keer per jaar organiseert onder kmo-werkgevers (minder dan 100 werknemers). Aan deze editie van het najaar 2023 namen 508 respondenten-kmo’s deel.  

Deel dit artikel