Vorige

Minder werkende Belgen nemen loopbaanonderbreking. Een gevolg van thuiswerk?

04 oktober 2021

Cijfers loopbaanonderbrekingen deze zomer 12 % lager dan vorige jaren

Brussel, 4 oktober 2021 – Bijna 7 % van de werkende Belgen nam deze zomer een of andere vorm van loopbaanonderbreking, zoals tijdskrediet, ouderschapsverlof of palliatief verlof. Dat is een daling van bijna 12 % in vergelijking met de zomers van 2019 en 2020. Dat blijkt uit cijfers van hr-dienstenbedrijf Acerta bij meer dan 260.000 werknemers. De verklaring: doordat meer mensen thuiswerk(t)en, is er minder behoefte aan structurele loopbaanonderbreking.

Leestijd: Later lezen?
12 % minder loopbaanonderbrekingen dan in 2019 en 2020

De populariteit van loopbaanonderbreking daalt. Via loopbaanonderbreking kunnen Belgische werknemers in loondienst het werk voor een bepaalde periode voltijds of deeltijds onderbreken. Tijdskrediet en thematische verloven zoals ouderschapsverlof, palliatief verlof en verlof om medische bijstand vallen onder de term loopbaanonderbreking.

Al sinds oktober 2020 blijft het aantal werknemers dat loopbaanonderbreking neemt steevast onder de 7 %. De voorbije twee jaar lag dat cijfer steeds boven de 7 % of zelfs 8 %. Tijdens de voorbije twee maanden is de daling van het aantal opgenomen loopbaanonderbrekingen frappant. In augustus namen 12,5 % minder mensen loopbaanonderbreking in vergelijking met 2020 en 12 % minder in vergelijking met 2019. Voor juli zien we een daling van 12 % in vergelijking met 2020 en een daling van 10,9 % in vergelijking met 2019.

% werknemers dat gebruikmaakt van een vorm van loopbaanonderbreking

Figuur 1:  % werknemers dat gebruikmaakt van een vorm van loopbaanonderbreking

De verklaringen voor de dalende trend zijn voor de experts van Acerta duidelijk: corona en telewerk.

Annelies Bries, juridisch adviseur bij Acerta: “Een belangrijke verklaring waarom werknemers de laatste maanden minder beroep deden op loopbaanonderbreking, is de doorbraak van het thuiswerken, dat de afgelopen maanden bovendien verplicht of sterk aanbevolen was. Telewerk en thuiswerk maken het makkelijker voor werknemers om werk en privé beter in balans te hebben. Wie thuiswerkt, kan het werk ook even kort onderbreken. Als een korte werkonderbreking kan, dan hoeft voor sommige werknemers de structurele loopbaanonderbreking niet meer zo nodig.

Effect van hybride werken op loopbaanonderbreking

Annelies Bries van Acerta: “De komende maanden worden interessant om te kijken of het aantal loopbaanonderbrekingen opnieuw zal stijgen, nu steeds meer werknemers terug (deeltijds) naar kantoor gaan. 9 op de 10 werkgevers gaat uit van een hybride werkvorm, maar de nadruk komt wel opnieuw te liggen op aanwezigheid op kantoor, bleek uit ons recent onderzoek. Worden tijdskrediet en themaverloven straks dan toch weer populairder? Of zullen één of twee dagen thuiswerk genoeg zijn voor werknemers om zich te organiseren en werk en gezin goed te blijven verzoenen?

 

Over de cijfers

De verzamelde gegevens zijn gebaseerd op de werkelijke gegevens van een set van 260.000 werknemers in dienst bij meer dan 40.000 werkgevers uit de private sector, waartoe zowel kmo’s als grote ondernemingen behoren.

Deel dit artikel