Vorige

Opleidingen bepalen tevredenheid van starters

03 december 2018
Leestijd: Later lezen?

De tevredenheid van starters daalt als hun activiteit niet in het verlengde ligt van hun opleiding of ze geen bijscholing volgen. Dat blijkt uit een bevraging van Sociaal Verzekeringsfonds Acerta bij meer dan 600 starters. Starters in Vlaanderen zullen binnenkort geen bewijs van specifieke ondernemersvaardigheden meer moeten voorleggen. 

Tevredenheid starters daalt met 26,6% indien activiteit niet in verlengde ligt van studies

Uit de Graadmeter van Acerta blijkt dat de tevredenheid van starters wiens activiteit in hoge en zeer hoge mate in het verlengde ligt van de eerder gevolgde studies het hoogst is: 46% is zeer en uiterst tevreden over zijn of haar keuze. Indien de opleiding niet sterk in het verlengde ligt, daalt de tevredenheid van starters opvallend tot op 33,8%. 60,2% van de starters koos gelukkig ook een activiteit die in het verlengde ligt van de eigen opleiding. 

Graadmeter zelfstandige activiteit ligt in het verlengde van uw eerste werkervaring/eerstvolgende studie_acerta

Grafiek 1: de mate waarin de zelfstandige activiteit in het verlengde ligt van eerdere werkervaring of gevolgde studies

Ook bijscholing kritische succesfactor voor starters: tevredenheid starters daalt met 22,4% zonder bijscholing

Ook starters die vooraf bijscholing volgden zijn meer tevreden dan hun collega’s die dat niet deden. 47% van de starters die bijscholing volgde voor de start zijn zeer tot uiterst tevreden tegenover 36,5% van de starters die dat niet deed. Toch volgt slechts 27,2% van de starters voor de oprichting een bijscholing in functie van de zelfstandige activiteit. 65,1% van de starters doet dat niet. 7,7% volgt nog bijscholing sinds de oprichting van de eigen zaak. 

De Graadmeter Starters van Acerta legt het verband bloot tussen opleiding en tevredenheid. De vestigingswet speelde daar tot nu prima op in. Die vereiste voor bepaalde beroepen een bewijs van beroepsbekwaamheid en was zo voor de starter een heel positieve stimulans.

Els Schellens, Director Operations Starters & Zelfstandigen: “Die officiële stimulans vervalt nu de Vlaamse Regering de beslissing heeft genomen om de bestaande vestigingswetgeving grotendeels af te schaffen, omdat die tegenstrijdig is met de Europese regelgeving, die stelt dat elke Europeaan op een gelijke basis een onderneming moet kunnen starten in een lidstaat. Een degelijke opleiding komt nochtans zeker van pas, zo zetten starters  hun zaak stevig in de startblokken. Blijf als starter dus voor een goede opleiding kiezen of zorg dat je voorbereid aan de start komt door relevante workshops of trainingen te volgen. Als sociaal verzekeringsfonds bekijken we dan ook hoe we starters hierin een duwtje in de rug kunnen geven.”

graadmeter opleidingen2_acerta

Grafiek 2: Wie volgde een bedrijfsgerelateerde bijscholing

62,8% van de zelfstandigen heeft geen businessplan

De vestigingswet zorgde er in het verleden voor dat starters leerden een businessplan te schrijven. En dat loont zo blijkt uit de graadmeter van Acerta: een starter die een businessplan opstelde (zelf of onder begeleiding) is meer tevreden dan de starter die dat niet heeft gedaan - 47,1% is zeer tot uiterst tevreden met businessplan, tegenover 34,8% zeer tot uiterst tevreden zonder. Maar 2 op 3 starters heeft geen businessplan.

Els Schellens: “Ook die vaststelling bevestigt de waarde van een degelijke voorbereiding. Wie goed voorbereid aan de start komt, maakt merkelijk meer kans om later tevreden te zijn over het eigen traject. Het gezegde dat een goede voorbereiding het halve werk is, gaat dus ook op voor wie als zelfstandige begint of een bedrijf(je) start. Dat lijkt vanzelfsprekend, toch menen sommige starters een degelijke voorbereiding te kunnen overslaan, met alle gevolgen van dien. Een klare kijk op de verschillende facetten van het ondernemerschap is cruciaal om als starter succesvol te zijn.

Deel dit artikel