Vorige

Opnieuw dubbel zoveel werknemers in tijdelijke werkloosheid in vergelijking met dal in september 2021

30 januari 2022

Meer tijdelijke werkloosheid door sluiting scholen of quarantaine van kinderen

Brussel, 30 januari 2022 – Eind december zat 6 % van de werknemers in ons land thuis door tijdelijke werkloosheid. Dat is een verdubbeling in vergelijking met het dal in september 2021 (3,1 %) en best opvallend aangezien de economie opnieuw bijna helemaal open is. Dat blijkt uit een analyse van hr-dienstenbedrijf Acerta op basis van de gegevens van 260.000 werkende Belgen.

Leestijd: Later lezen?

De verklaring voor het stijgend aantal tijdelijk werklozen de laatste weken is frappant. Het zijn namelijk niet zozeer werkgevers die hun personeel noodgedwongen tijdelijk werkloos moeten maken door een gebrek aan werk, zoals het geval was in de eerste coronagolven. Integendeel: werknemers vragen zelf meer tijdelijke werkloosheid aan. Dat kunnen werkende ouders sinds vorig jaar wanneer ze op hun kinderen moeten passen door schoolsluitingen of door quarantaines van hun kroost. Ook wanneer werknemers zelf in quarantaine moeten door een hoog risicocontact, kunnen ze tijdelijke werkloosheid aanvragen.

Verhouding werknemers met wel/geen tijdelijke werkloosheid – Vierde kwartaal 2021 en volledige coronaperiode maart 2020-december 2021

Figuur 1: Verhouding werknemers met wel/geen tijdelijke werkloosheid – Vierde kwartaal 2021 en volledige coronaperiode maart 2020-december 2021

Dirk Vanderhoydonck, Director Flexsourcing Acerta: “De tijdelijke werkloosheid van nu is niet van hetzelfde soort als in het begin van de pandemie. Tijdens de eerste golven was er in veel sectoren en bedrijven gewoon te weinig werk om alle werknemers voltijds aan de slag te houden. Dat er weer duidelijk meer gebruik gemaakt werd van tijdelijke werkloosheid corona in december 2021 heeft eind vorig jaar vooral te maken met afwezigheid ten gevolge van ziekte of quarantaine door ziekte van een kind.

1 op 3 werknemers zat sinds begin pandemie al in tijdelijke werkloosheid

Over de volledige periode van maart 2020 tot december 2021 kreeg 31,9 % van de Belgische werknemers te maken met tijdelijke werkloosheid als gevolg van corona. Eén op drie werknemers bleef dus afwezig van het werk met een reden die er zonder corona niet zou zijn geweest: verplichte sluiting van het bedrijf, economische terugval, quarantaine, isolatie, noodopvang kinderen, enzovoort. De hoge cijfers tonen het belang van de maatregel, die bedrijven heeft geholpen om zich door de crisis te worstelen.

golven tijdelijke werkloosheid corona ~ golven besmettingen corona - maart 2020-december 2021

Figuur 2: golven tijdelijke werkloosheid corona ~ golven besmettingen corona - maart 2020-december 2021

De cijfers tijdelijke werkloosheid corona gingen de voorbije maanden met de besmettingscijfers mee op en af, al kan je in bovenstaande grafiek zien dat in het vierde kwartaal tijdelijke werkloosheid sterk gedaald is in verhouding tot de hospitalisaties.

 

Over de cijfers

De verzamelde gegevens zijn gebaseerd op de werkelijke gegevens van een set van 260.000 werknemers in dienst bij meer dan 40.000 werkgevers uit de private sector, waartoe zowel kmo’s als grote ondernemingen behoren. 

Deel dit artikel