Vorige

Sociale verkiezingen: 60% van de verkiezingen gebeurt vanop afstand door corona

16 november 2020

Brussel, 16 november 2020 – De sociale verkiezingen gaan vandaag van start. Werknemers kunnen hun vertegenwoordigers in de ondernemingsraden en de comités voor preventie en bescherming op het werk kiezen. Die stemming kan elektronisch, per brief of op kantoor uitgebracht worden. Hoewel de methode waarop de stemming zal gebeuren normaal ruim op voorhand vastgelegd wordt, konden bedrijven zelfs na de deadline nog een akkoord sluiten over elektronisch stemmen of per brief stemmen vanwege de coronapandemie. Uit een analyse van Acerta blijkt dat 30% van de werkgevers voor stemmen per brief kiest, 20% voor e-voting en 11% voor de combinatie ervan.

Leestijd: Later lezen?

Marlies Santermans, projectleider Sociale Verkiezingen Acerta: “De verlenging van de maatregelen heeft gewerkt. Bedrijven konden last-minute nog kiezen voor een stemming op afstand, en hebben ook van die kans gebruik gemaakt om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, hetzij per brief, hetzij via e-voting, hetzij voor een combinatie hiervan. Positief is in ieder geval dat corona gezorgd heeft voor een versnelling van de digitalisering van de stemmingsprocedure, in 2016 stemden minder dan 1% van de werkgevers elektronisch.

 

Over de cijfers

De analyse is gebaseerd op een representatieve steekproef van 625 technische bedrijfseenheden met 50 of meer werknemers.

Deel dit artikel