Vorige

Tewerkstelling horeca opnieuw op niveau van februari, vóór corona

23 augustus 2020

Tijdelijke werkloosheid zakte in juli van 51 % naar 12 %

Brussel, 23 augustus 2020 – In juni was nog iets meer dan de helft van de vaste horecawerknemers tijdelijk werkloos, in juli is dat gezakt naar 12 %. Dat blijkt uit een sectoranalyse van hr-dienstenleverancier Acerta bij meer dan 2.400 horeca-bedrijven. De tijdelijke werkloosheid in de horeca vorige maand is dus sterk afgenomen. Ook de jobstudenten kwamen in juli terug, maar de flexijobbers nog niet helemaal. Het toont dat de sector zich op vlak van tewerkstelling opnieuw opricht na de impact van de lockdown. Het wekelijkse coronadashboard van Acerta toont wel minder gunstige cijfers voor augustus. De tweede besmettingsgolf speelt daar wellicht een rol in.

Leestijd: Later lezen?
Tewerkstelling horeca terug op niveau van februari

Tegenover januari 2019 (de referentiemaand van de index van Acerta) was de tewerkstelling in de horeca in februari 2020 liefst 32 % gestegen. Maar toen kwam dus de pandemie, moest de horeca de deuren sluiten en werd de groei van een heel jaar tenietgedaan. In juni 2020 zakte de tewerkstelling zelfs bijna 30 % onder referentiemaand januari 2019, nl. naar 71,5 %. Cafés en restaurants werden nog zwaarder getroffen dan hotels en andere verblijfaccommodaties. Maar zoals verwacht (en gehoopt) wist de horeca zich in juli te herpakken. De tewerkstelling noteerde in juli een groei van 32 % tegenover januari 2019, dat is precies waar de horeca zat vóór corona toesloeg. In hotels en andere verblijfaccommodaties is de tewerkstelling zelfs doorgegroeid, naar +50 % ten opzichte van januari 2019.

In juni zat meer dan de helft (51 %) van het vaste horeca-personeel op tijdelijke werkloosheid. Dat was al een daling in vergelijking met de maanden ervoor, maar in juli is die daling nog scherper ingezet. Nu zit nog 11,8 % van de vaste horeca-medewerkers in het systeem van tijdelijke werkloosheid.

Tewerkstelling horeca met januari 2019 als referentiemaand; aandeel flexi, student, tijdelijke werkloosheid

Figuur 1: tewerkstelling horeca met januari 2019 als referentiemaand; aandeel flexi, student, tijdelijke werkloosheid

Studenten terug, flexijobs nog niet helemaal

Leen Smeets, Juridisch adviseur Kenniscentrum Acerta: “Bij het ingaan van een crisis worden eerst de flexijobbers en de studenten getroffen, daarna worden ook vaste medewerkers met tijdelijke werkloosheid geconfronteerd. Uit een crisis geraken gaat in omgekeerde volgorde: eerst zakt de tijdelijke werkloosheid, dan komen de jobstudenten en de flexijobbers terug. Dat is exact wat er in juli is gebeurd.

De tijdelijke werkloosheid onder de vaste medewerkers van de horeca ging van 1 op 2 naar 1 op 10 en de jobstudenten kwamen inderdaad terug: 34,5 % studentenjobs in de horeca in juli gaat in de richting van de situatie pre-corona. Met een aandeel van 14,2 % zitten flexijobbers nog onder het normale niveau.

Wat met de tweede golf?

Leen Smeets: “Dat de horeca tijdens de lockdownperiode niet naar nul procent tewerkstelling is gegaan, is te danken aan de veerkracht van deze sector. Na de lockdown moest de horeca zich schikken naar de coronamaatregelen, maar ze maakten ervan wat ervan te maken was. Ook klanten hebben zich aangepast: veel Belgen kozen voor vakantie in eigen land en dat heeft hotels, restaurants en cafés geholpen om stand te houden. Maar ondertussen is een tweede golf aan de gang. De situatie en dus ook de maatregelen veranderen nog altijd, soms van dag tot dag en ook per regio verschillend. Hoe slimmer we worden wat het virus betreft, hoe gerichter de maatregelen kunnen zijn en hoe meer we ‘collateral damage’ kunnen beperken. Feit blijft dat het veel vraagt van de horeca om telkens veilig en tegelijk leefbaar te blijven. Het coronadashboard waarop wij bij Acerta de evoluties op de voet kunnen volgen, toont voor augustus voorlopig minder gunstige cijfers dan wat we voor juli zagen. In de provincie Antwerpen zien we bijvoorbeeld terug een daling van het aantal flexijobbers en jobstudenten, wellicht door de verstrengde maatregelen.

 

Over de cijfers

De analyse is gebaseerd op de werkelijke gegevens van een representatieve steekproef van 10.000 werknemers in dienst bij 2.400 horeca-werkgevers en werd uitgevoerd op 12 augustus 2020.

Deel dit artikel