Vorige

Tewerkstelling in Limburg: 9 % meer werknemers in Limburgse land- en tuinbouwsector, 15 % minder in horeca

03 februari 2021

Brussel, 3 februari 2021 – In de provincie Limburg stelden bedrijven in de land- en tuinbouw (+8,9 %), vervoer en opslag (+4,4 %) en de bouw (+3,9 %) meer mensen tewerk in 2020 dan in 2019. Dat blijkt uit het coronadashboard van hr-dienstenbedrijf ACERTA op basis van de gegevens van 27.000 bedrijven. Ook opvallend: terwijl de IT-sector in heel België een personeelsgroei van 4,2% optekende, was dat in Limburg maar +0,5%.

Leestijd: Later lezen?
Sterke jobgroei in land- en tuinbouw, vervoer en opslag en bouw

In provincie Limburg zagen bedrijven in de land- en tuinbouw (+8,9 %), vervoer en opslag (+4,4 %) en de bouw (+3,9 %) hun personeelsbestand het afgelopen jaar toenemen. Acerta baseert zich hiervoor op het aantal arbeidsovereenkomsten van bepaalde en onbepaalde duur bij 27.000 bedrijven. Ook opvallend is dat het personeelsbestand van bedrijven in de IT-sector in Limburg minder groeiden dan het nationale gemiddelde: +0,5 % in Limburg ten opzichte van +4,2 % in België.

Gert Mertens, kantoordirecteur Acerta Hasselt: “Het coronajaar was voor heel wat ondernemingen een moeilijk jaar. Limburg doet het helemaal niet slecht en scoort gemiddeld beter dan het Belgische gemiddelde op vlak van tewerkstelling. Het is een positief signaal dat de Limburgse bedrijven – ondanks de coronapandemie – een groei gekend hebben. De land- en tuinbouwsector kende de sterkste groei van het personeelsbestand, maar hier gaat het vooral om tijdelijke arbeidscontracten. De oorzaak van die stijging ligt waarschijnlijk bij de verschillende maatregelen die de regering genomen heeft om de gevolgen van de coronapandemie op de voedselproductie te beperken: enerzijds het verdubbelen van het aantal dagen seizoensarbeid, anderzijds de mogelijkheid voor tijdelijke werklozen en personen in SWT (stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag) om het werk als seizoenarbeider in deze sector te combineren met behoud van de uitkering. Ook bedrijven actief in ‘vervoer en opslag’ en de bouwsector deden het goed in Limburg en zagen hun personeelsbestand groeien. Limburg zet enerzijds in op transport en anderzijds ondervindt de tewerkstelling er een positieve impact van de e-commerce. Het stijgende personeelsbestand in de bouwsector is een effect van grote infrastructuurwerken en een stijgend aantal particuliere bouwopdrachten die aan strengere bouwdoelstellingen moeten voldoen.

Sterkste groeisectoren in 2020 op vlak van personeelsbestand in provincie Limburg

Figuur 1: Sterkste groeisectoren in 2020 op vlak van personeelsbestand in provincie Limburg

Sterkste daler: horeca

Er zijn geen verrassingen wanneer we naar de sector kijken waar de tewerkstelling de grootste klap kende in Limburg. De horeca is het sterkst gekrompen, met een afname van het personeelsbestand van -14,7 %. Dat is 1,7 % lager dan het nationale gemiddelde (-16,4 %.)

Sterkste daalsector in 2020 op vlak van personeelsbestand in provincie Antwerpen

Figuur 2: Sterkste daalsector in 2020 op vlak van personeelsbestand in provincie Limburg

Gert Mertens voegt nog toe: “De coronacrisis valt zwaar bij heel wat bedrijven. Nochtans zijn er oplossingen, zoals werknemers tijdelijk tewerkstellen bij een andere werkgever. Op die manier behoudt de werkgever zijn talentvolle medewerkers, krijgen werknemers tijdelijk een nieuwe uitdaging en doen ze nieuwe ervaring op, en kan de organisatie bij betere vooruitzichten snel terug op volle kracht draaien met iedereen aan boord. Acerta heeft trouwens een platform, ‘Bridge’, waarop bedrijven die tijdelijk hun personeel willen uitlenen en bedrijven die tijdelijk extra handen kunnen gebruiken, zich kunnen aanmelden.

 

Over de cijfers

Deze analyse via het coronadashboard is gebaseerd op data van 27.000 werkgevers die de voorbije twee jaar (2019 en 2020) aangesloten waren bij Acerta Sociaal Secretariaat. Het dashboard brengt evoluties in kaart op het gebied van werknemersgroei, economische werkloosheid & faillissementen en stopzettingen. In deze analyse kijkt Acerta naar de actieve arbeidsovereenkomsten van zowel bepaalde als onbepaalde duur.

Deel dit artikel