Vorige

Werkzoekenden opvallend minder uitgenodigd voor sollicitatiegesprek dan wie wel al werkt

28 juni 2023

Brussel, 28 juni 2023 – Wie nog geen job heeft, wordt beduidend minder vaak uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek dan wie al ergens aan de slag is. Werkzoekenden krijgen ook opvallend minder vaak feedback na een sollicitatiegesprek dan wie wel al elders werkt. Dat blijkt uit een grootschalige bevraging van hr-dienstenbedrijf Acerta in samenwerking met Stepstone bij 3.000 Belgen. Ook opvallend: bijna de helft van de werkzoekenden vindt werkervaring de belangrijkste troef op de arbeidsmarkt, terwijl werkgevers vandaag de dag vooral kijken naar competenties, attitude en de match met het team, zo blijkt.

Leestijd: Later lezen?

Na de examens stromen er weer een pak pasafgestudeerden de arbeidsmarkt binnen. Die is krap en de war for talent woedt volop. De sterren lijken dus gunstig te staan voor wie nu solliciteert. Maar is dat wel zo? Acerta en Stepstone bevroegen 2.500 werkende Belgen en iets meer dan 500 werkzoekenden, om te onderzoeken of het gemakkelijker is om een nieuwe job te vinden als je al ergens aan de slag bent.

Wat blijkt? 43,7% van de bevraagde werkzoekenden geeft aan dat ze vaak niet uitgenodigd worden voor een eerste gesprek om toelichting te geven bij hun cv of motivatiebrief. Bij de Belgen die al elders een job hebben, is dat slechts 11,2%. Daarnaast krijgt 47,8% van de werkzoekenden geen feedback na een sollicitatie. Bij wie al elders werkt, ligt dat percentage een pak lager: 17,4%. Ook krijgt 36,2% van de werkzoekenden te horen dat ze niet het juiste diploma of de juiste ervaring hebben voor de job, terwijl dat bij werkenden maar 20,9% is.

Op dit moment ervaart maar liefst 79,1% van de werkzoekenden de zoektocht naar werk daarom als ‘moeilijk’ tot ‘heel moeilijk’, terwijl 34% van de werkenden die actief aan het solliciteren zijn of openstaan voor jobaanbiedingen, geen moeilijkheden of drempels ervaren bij het solliciteren.

Waar sollicitanten tegenaan lopen, werkzoekenden vs. werkenden

Figuur 1: Waar sollicitanten tegenaan lopen, werkzoekenden vs. werkenden

Britt Winnepenninckx, experte talent bij Acerta Consult: “Het is een gemiste kans dat gemiddeld bijna de helft van de werkzoekenden geen feedback krijgt op een sollicitatie. Want zelfs al wordt een kandidaat niet geschikt bevonden voor de job, het contact behouden met de werkzoekende kan ook voor bedrijven zeer waardevol zijn. Als een werkzoekende de sollicitatie positief ervaart, dan zal hij of zij ook positief over de onderneming spreken. Feedback waar de kandidaat wat aan heeft, is daarbij een must. Dat helpt de kandidaat vooruit op de arbeidsmarkt en daar is iedereen bij gebaat.”

Werkzoekenden overschatten werkervaring als troef

Nog een opvallende spreidstand die blijkt uit de bevraging: wie momenteel geen job heeft, denkt dat werkervaring (48,4%) de belangrijkste troef is om aan de slag te kunnen gaan, gevolgd door motivatie & attitude (28,5%) en opleiding/diploma (13,5%). Maar uit een bevraging bij werkgevers van Acerta blijkt dat werkgevers vooral aanwerven op competenties (84%), gevolgd door attitude of werkethiek (78%). Werkervaring staat slechts op plaats vijf van de belangrijkste criteria om mensen aan te werven.

Troeven op de arbeidsmarkt, inschatting werkzoekenden (Talent Pulse)

Figuur 2: Troeven op de arbeidsmarkt, inschatting werkzoekenden (Talent Pulse)

Troeven op de arbeidsmarkt, inschatting werkgevers (Spiegelbevraging Acerta)

Figuur 3: Troeven op de arbeidsmarkt, inschatting werkgevers (Spiegelbevraging Acerta)

Britt Winnepenninckx: “Diploma en werkervaring blijven uiteraard belangrijk, ook in een krappe arbeidsmarkt, maar ze staan niet op nummer één. Een interessante kandidatuur is juist iemand die in de toekomst voor een onderneming veel kan betekenen. Dan kom je al snel uit bij de competenties en het potentieel van die persoon. Om loopbanen duurzaam te maken, moeten bedrijven kijken naar de groeimarge van een kandidaat. Iemand die de job al voor 100% beheerst bij aanwerving kan niet meer groeien in die job of functie en zal daarom doorgaans minder lang bij de onderneming blijven. Nochtans kan deze kandidaat wel nog andere rollen opnemen. Het is daarom belangrijk om tijdens de sollicitatie iemands ambities goed af te toetsen, en te kijken hoe de job – in de mate van het mogelijke - aangepast kan worden aan de kandidaat. Bedrijven mikken bij een aanwerving best op een 60-40-verhouding tussen taken die de kandidaat al beheerst en competenties die de kandidaat nog kan verwerven. Ondernemingen nemen die ruimdenkende houding ook best aan bij wie straks tijdens en na de zomer ‘vers’ de arbeidsmarkt betreedt, want ook deze kandidaten verwachten om bij te leren en te blijven groeien.”

Online profielen

Uit de bevraging blijkt tot slot dat er voor werkzoekenden nog mogelijkheden zijn om hun kansen op een nieuwe job te vergroten. Zo zegt 22% van de werkzoekenden zelf geen contact op te nemen als ze na een sollicitatie niets horen. 24,8% vindt het moeilijk om extra informatie in te winnen over de organisatie, de vacature of functie. 19,1% heeft bovendien geen online profiel op een sollicitatie- of jobplatform. En de meesten houden het zoeken beperkt tot de verplichte VDAB/Forem/Actiris-kanaal. Het eigen netwerk, jobsites en jobbeurzen blijven nog onderbenut door veel werkzoekenden.

Olivier Stroobant, Managing Director Stepstone België: “Het is belangrijk om de drempel tot contactopname zo laag mogelijk te houden. Sollicitanten zouden gewoon moeten kunnen bellen of via e‑mail en social media contact kunnen opnemen om meer informatie te vragen, zonder dat het al meteen als een sollicitatie bestempeld wordt. Op elke vacature zouden de contactgegevens voor meer informatie goed vermeld moeten worden.”

Over de cijfers

De gegevens komen enerzijds van het jaarlijkse onderzoek ‘Talent Pulse’, een bevraging van ACERTA i.s.m. Stepstone. Deze bevraging is in maart 2023 voor de veertiende keer uitgerold en bereikte meer dan 2500 werknemers (waarvan 90% contracten onbepaalde duur en 90% bedienden) en meer dan 500 werkzoekenden.

De gegevens komen anderzijds van de tweejaarlijkse bevraging die ACERTA door het onderzoeksbureau Indiville laat uitvoeren bij een representatief staal van meer dan 500 werkgevers. De bevraging liep tussen 12 en 23 januari 2023. Ze is de spiegelenquête van de andere tweejaarlijkse bevraging van ACERTA onder werknemers.

Deel dit artikel