Vorige

Zelfstandigen maken nog nauwelijks gebruik van overbruggingsrecht

18 augustus 2021

Acerta: in juli 2021 deed nog 1 % zelfstandigen beroep op overbruggingsrecht

Brussel, 18 augustus 2021 – In juli 2021 deed nog slechts 1,1 % van de zelfstandigen een beroep op het overbruggingsrecht. In dezelfde maand vorig jaar was dat 12,78 % en bij het begin van de pandemie, in maart 2020, deed 46,1% er een beroep op, stelt hr-dienstenbedrijf ACERTA vast.

Leestijd: Later lezen?

Voor het overbruggingsrecht wegens gedwongen sluiting komen nog enkel nachtclubs en reisbureaus die enkel reizen buiten de EU organiseren in aanmerking. Zelfstandigen kunnen nog wel overbruggingsrecht wegens omzetdaling (van 40 %) aanvragen. Zelfstandigen hebben enkele maanden om de bewijsstukken die bij een aanvraag horen te verzamelen en hun aanvraag in te dienen, maar de tijd leert toch dat zeker wie het echt nodig heeft niet talmt. M.a.w. het percentage aanvragen zal nog wel wat stijgen, maar de trend is duidelijk: het systeem van overbrugginsrecht is over zijn piek heen.

Katrien Jonckheer, Director Starters & Zelfstandigen: “Het overbruggingsrecht heeft over de verschillende coronamaanden verschillende vormen gekend. Vandaag bestaat het recht nog voor zelfstandigen die verplicht zijn te sluiten – nu zijn dat enkel nog de discotheken en nachtclubs – en voor zelfstandigen die een omzetdaling kunnen aantonen. De meeste aanvragen komen nog uit de horeca, de handel, contactberoepen ... maar de aanvragen minderen wel maand na maand. Heel wat horeca probeert de opgelegde beperking van capaciteit op te vangen, bijvoorbeeld met terrassen buiten of met leveringen aan huis. Voor de evenementensector en zijn leveranciers blijft compenseren moeilijk.”

Aanvraag overbruggingsrecht percentage zelfstandigen_acerta

Tabel 1: % zelfstandigen dat beroep doet op overbruggingsrecht

Over de cijfers

De analyse en conclusies gebeurden op basis van de gegevens van 280.000 zelfstandigen, hoofd- en bijberoepers samen. De dataset zelf dateert van de periode maart 2020 tot juli 2021.

Deel dit artikel