Onboarding verhoogt retentie

15 februari 2022
Leestijd: Later lezen?

Je nieuwe medewerker waarderen nog voor hij aan de slag gaat, bevordert de integratie en zorgt ervoor dat je talent lang in je bedrijf houdt. Onboarding is belangrijk om je kersverse personeelslid te verwelkomen, te steunen tijdens de inwerkperiode, en te betrekken bij je bedrijf. Het draagt ook bij tot meer vertrouwen en een positieve bedrijfscultuur. Een doordacht onboardingprogramma heeft dus alleen maar voordelen – voor jou als werkgever en voor je nieuwe werknemer.

Bespaar tijd en geld

Een goed begin is het halve werk. Maar de juiste persoon op de juiste plek krijgen én een warm onthaal geven, is nog maar het begin van je uitdaging. Hoe zorg je dat medewerkers snel en optimaal kunnen worden ingezet, en zich tegelijkertijd welkom en betrokken voelen?

In heel wat organisaties is een soepele onboarding ver zoek. Bovendien blijkt dit probleem in de kleinste organisaties groter dan in de grootste bedrijven. Dat is jammer, want in de cruciale eerste periode krijgt een nieuwe medewerker belangrijke indrukken over je onderneming, de collega's, het takenpakket, enzoverder. Een effectieve onboarding voor nieuwe werknemers helpt een positieve toon te zetten en verkort de tijd die de nieuwe medewerker nodig heeft om zich aan te passen aan de nieuwe functie en het team.

Medewerkers die een gebrekkige onboarding krijgen, zijn sneller geneigd de organisatie binnen het eerste jaar na indiensttreding weer te verlaten. We moeten je niet vertellen dat een teleurgestelde werknemer vervangen de nodige kosten met zich meebrengt... en dan hebben we het nog niet over de extra workload die je medewerkers moeten opvangen in afwachting van een andere nieuwe collega. Bespaar tijd en geld door te investeren in een degelijke onboarding.

Hou talent aan boord

Een degelijk onboardingproces gaat veel verder dan een opleiding. Het begeleidt nieuwe werknemers op verschillende domeinen: jobinhoudelijk, administratief, bedrijfscultureel, collegiaal ... Communicatie en vertrouwen zijn de sleutels. Een eerlijke uitwisseling over wat werkt en wat niet, kansen om soepel bij te sturen. Zonder dat er met vertrek of ontslag gedreigd wordt. Wie van in het begin een vruchtbare bodem krijgt om stevige wortels te maken, blijft meestal met plezier.

Maak nieuwe mensen productief

Een strategisch onboarding programma helpt om nieuwe personeelsleden in enkele weken in te werken, in je ploeg te houden en om je investering sneller te laten renderen. Zonder een onboardingtraject haalt slechts 17 % van de medewerkers binnen het jaar zijn doelstellingen. Maar met professionele integratie en begeleiding stijgt dit tot 62%. Belangrijkste positieve neveneffecten: goede teamspirit en een positieve bedrijfscultuur.

Onboarding als visitekaartje

Overtuigde medewerkers die zich van dag één thuis voelen in je bedrijf, veranderen vanzelf in ambassadeurs. Ze dragen je goede imago als werkgever mee uit, waardoor je makkelijker nieuw talent en klanten aantrekt. Onboarding loont dus dubbel.  

Onboarding app

Acerta kan je helpen om een doeltreffend onboardingbeleid op te stellen. We geven graag advies rond concrete acties en succesfactoren, en bieden samen met onze collega-specialist Talmundo een handige onboardingapp aan.

Op zoek naar meer antwoorden?

Als werkgever snel een correct en overzichtelijk antwoord vinden op je hr en payroll-vragen? Daar zorgt Acerta graag voor.

Bekijk al onze dossiers voor werkgevers Bekijk alle artikels over dit onderwerp