Wat is insourcing precies?

18 augustus 2020
Leestijd: Later lezen?

Iedere werkgever weet dat het niet altijd eenvoudig is om personeelsadministratie in goede banen te leiden. Loonberekeningen tijdig verwerken, afwezigheden registreren, vragen van werknemers correct afhandelen – het is slechts een greep uit het takenpakket van de gemiddelde hr-medewerker. Om hun hr-personeel te ontlasten schakelen steeds meer bedrijven dan ook externe hulp in. Dankzij insourcing kunnen jouw medewerkers zich toeleggen op hun kerntaken; externe medewerkers nemen de rest voor hun rekening.

Wat zijn de voordelen van insourcing?

Hr-medewerkers verliezen vaak veel tijd met repetitieve taken zoals inputwerk bij wijzigingen in een personeelsdossier, terugkerende taken bij de maandelijkse loonverwerking. Als je ze daarentegen uit handen geeft, krijgen je hr-medewerkers de kans om te doen waar ze écht goed in zijn: je personeelsbeleid en payroll optimaliseren. Je schept meer ruimte voor hun strategische kerntaken, waardoor je hr-team écht het verschil kan maken voor je onderneming.

Die externe helpende handen verlichten bovendien niet alleen de werkdruk. Ze brengen ook een hoop extra kennis mee, zonder dat je iemand vast in dienst moet nemen. Je houdt je personeelslast dus onder controle én je haalt expertise binnen die je kunt gebruiken wanneer de behoefte zich voordoet. Wil je enkel een piekperiode overbruggen? Dat kan ook. Behoefte aan een externe expert die proactief meedenkt en je bestaande workflows en payrollprocessen mee optimaliseert? Geen enkel probleem. Je bepaalt helemaal zelf wat je nodig hebt en waar jij je comfortabel bij voelt. Zo behoud jij steeds de controle.

Hoe begin je eraan?

In feite is het heel eenvoudig: je kiest een betrouwbare externe partij en gaat na bij welke taken je een handje hulp kan gebruiken. Het voornaamste doel is dat iedereen binnen je onderneming zich kan richten op zijn kernactiviteiten, terwijl je personeelsadministratie op rolletjes blijft lopen.

Op zoek naar meer antwoorden?

Als werkgever snel een correct en overzichtelijk antwoord vinden op je hr en payroll-vragen? Daar zorgt Acerta graag voor.

Bekijk al onze dossiers voor werkgevers Bekijk alle artikels over dit onderwerp