Burgerlijke aansprakelijkheid op het werk

30 juni 2020
Leestijd: Later lezen?

Als je op het werk schade berokkent, dan moet iemand daarvoor aansprakelijk gesteld worden. Hij of zij is dan verplicht de nadelige gevolgen van die gebeurtenis te dragen. Er zijn twee verschillende soorten aansprakelijkheid:

  • Burgerrechtelijke aansprakelijkheid: We spreken van burgerrechtelijke aansprakelijkheid wanneer iemand niet met opzet schade veroorzaakt. Denk bijvoorbeeld aan een kraanman die tijdens het uitvoeren van zijn werk zijn lading laat vallen en iets kapotmaakt. Deze vorm van aansprakelijkheid heeft als voornaamste doel het vergoeden van de schade.
  • Strafrechterlijke aansprakelijkheid: Wanneer een meerderjarig persoon een misdrijf pleegt, spreken we van strafrechterlijke aansprakelijkheid. Stel dat je medewerker veel te snel met zijn bedrijfswagen rijdt of onder invloed een ongeval veroorzaakt. Het doel van deze aansprakelijkheid is het bestraffen van het misdrijf.

Wie is verantwoordelijk voor schade op het werk?

In een professionele context wordt een werknemer altijd gezien als de economisch zwakkere partij. Dat wil zeggen dat hij bijna altijd immuniteit geniet;  jij bent als werkgever in de meeste gevallen dus aansprakelijk voor de ongevallen die tijdens het werk gebeuren.

Je kan als werkgever alleen je werknemer aansprakelijk stellen als hij:

  • zich schuldig maakte aan bedrog (= houdt een opzettelijke fout in die steeds de wil veronderstelt om te schaden)
  • een zware fout maakte
  • herhaaldelijk een lichte fout maakte die eerder gewoonlijk dan toevallig voorkomt

Wanneer je medewerker bijvoorbeeld met de heftruck de poort van je magazijn stuk rijdt, ben jij aansprakelijk. Maar wanneer je medewerker de aangegeven veiligheidsregels al meerdere malen aan zijn laars lapte, kan je de schade op hem verhalen.

Enkel in deze gevallen – mét bewijs - kan je de schade op je werknemer verhalen. In alle andere gevallen ben jij als werkgever aansprakelijk, zelfs wanneer voor hem de opzegtermijn loopt.

De verzekering burgerlijke aansprakelijkheid

Gelukkig kan je je als werkgever tegen dit soort heikele situaties wapenen, en wel met een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid werkgever. Het is een soort familiale verzekering, maar dan voor bedrijven. Ze is niet verplicht maar wel aangewezen, omdat je op deze manier iedereen met een actieve rol binnen jouw organisatie verzekert. Concreet vergoedt de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid alle schade die door een medewerker van jouw organisatie werd aangericht. Ze beschermt met andere woorden het vermogen van je bedrijf.

Wat is verzekerd?

Je verzekeraar kan in staan voor:

  • de schade die tijdens de bedrijfsactiviteit werd veroorzaakt
  • de schade die jouw producten toebrengen na levering
  • de schade die door jou uitgevoerde werken berokkenen

Wat dat concreet wil zeggen en wat er juist gedekt wordt, hangt af van wat je organisatie doet. Bovendien kan je je door middel van de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid voor professionelen voor nog meer zaken laten verzekeren.

Hoeveel kost een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid?

De kostprijs hangt af van je bedrijfsactiviteiten, je keuze van verzekeraar en het aantal personen dat je wil aansluiten.

 

Op zoek naar meer antwoorden?

Als werkgever snel een correct en overzichtelijk antwoord vinden op je hr en payroll-vragen? Daar zorgt Acerta graag voor.

Bekijk al onze dossiers voor werkgevers Bekijk alle artikels over dit onderwerp