Hard getroffen sectoren

24 september 2020
Leestijd: Later lezen?

Minister Muylle kondigde onlangs aan welke sectoren ook na 1 september onder de versoepelde regeling vallen. Let op: voor sommige sectoren geldt dit enkel voor specifieke activiteiten. Bekijk dus kritisch of je aanspraak maakt op de versoepelde regeling. Is dat niet het geval? Dan kan je gebruikmaken van de overgangsmaatregel. De overheid riep die maatregel in het leven om de overstap van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht door corona naar economische werkloosheid makkelijker te maken.

Hieronder vind je de lijst van hard getroffen sectoren en activiteiten.

 • 100 Aanvullend Paritair Comité voor de werklieden: Enkel voor activiteiten rond het organiseren van evenementen en kermissen en voor reisbureaus en touroperators.
 • 109 Paritair Comité voor het kleding- en confectiebedrijf: Enkel voor het verhuren en plaatsen van tenten.
 • 111 Paritair Comité voor de metaal-, machine- en elektrische bouw: Beperkt tot de activiteiten van de vliegtuigbouw en het onderhoud en de reparatie van vliegtuigen voor het vervoer van personen.
 • 126 Paritair Comité voor de stoffering en de houtbewerking: Beperkt tot het verhuren en het plaatsen van materieel voor het inrichten van beurzen, tentoonstellingen, feestelijkheden; het vervaardigen, verhuren en plaatsen van stands, decors, tribunes; het verhuren van ruimten voor tentoonstellingen, beurzen, feestelijkheden, het al dan niet bestendig uitstallen van koopwaar, manifestaties van welke aard ook; het inrichten van stands, tentoonstellingen, beurzen.
 • 139 Paritair Comité voor de binnenscheepvaart: Enkel voor pleziervaarten voor toeristische doeleinden.
 • 140.01 Paritair Subcomité voor de autobussen en autocars: Enkel voor touringcars.
 • 140.02 Paritair Subcomité voor de taxi's             
 • 140.04 Paritair Subcomité voor de grondafhandeling op luchthavens: Enkel voor het luchtvervoer van personen.
 • 149.01 Paritair Subcomité voor de elektriciens: installatie en distributie: Enkel voor het plaatsen van geluid- en beeldinstallaties voor evenementen.
 • 200 Aanvullend Paritair Comité voor de bedienden: Enkel voor de activiteiten rond het organiseren van evenementen en kermissen en voor reisbureaus en touroperators; tot het weg- en spoorvervoer van personen.
 • 209 Paritair Comité voor de bedienden der metaalfabrikatennijverheid: Enkel voor activiteiten rond vliegtuigbouw en het onderhoud of de reparatie van vliegtuigen voor personenvervoer.
 • 215 Paritair Comité voor de bedienden van het kleding- en confectiebedrijf: Enkel voor het verhuren en plaatsen van tenten.
 • 226 Paritair Comité voor de bedienden uit de internationale handel, het vervoer en de logistiek: Enkel voor activiteiten rond het luchtvervoer van personen.
 • 227 Paritair Comité voor de audiovisuele sector       
 • 302 Paritair Comité voor het hotelbedrijf          
 • 304 Paritair Comité voor het vermakelijkheidsbedrijf   
 • 314 Paritair Comité voor het kappersbedrijf en de schoonheidszorgen: Enkel voor de exploitatie van jacuzzi’s, stoomcabines en hammams.
 • 315 Paritair Comité voor de handelsluchtvaart: Enkel voor activiteiten rond het luchtvervoer van personen.
 • 329 Paritair Comité voor de socio-culturele sector         
 • 333 Paritair Comité voor toeristische attracties

Hard getroffen ondernemingen

Val je niet onder de bovenstaande regeling, maar stond je personeel tijdens het tweede kwartaal van 2020 wel minstens 20% van de normale werktijd op tijdelijke werkloosheid? Dan kan jouw onderneming ook nog tot 31 december 2020 beroep doen op de versoepelde regeling van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht door corona.

Hoe werkt de aanvraagprocedure?

Download het formulier C106A-corona-HGO, vul het in en stuur het terug naar de RVA. Op het formulier geef je het totaal aantal gebruikelijke werkdagen tijdens het tweede kwartaal van 2020 aan, alsook het aantal dagen tijdelijke werkloosheid. Blijkt daaruit dat je in verhouding minimaal 20% van die dagen je personeel op tijdelijke werkloosheid zette? Dan kan je vanaf 1 september beroep blijven doen op de versoepelde regeling.

Dit formulier gebruik je eveneens wanneer je behoort tot een hard getroffen sector waarbinnen enkel een bepaalde activiteit nog recht geeft op het toepassen van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht. Ben je actief in een sector die in zijn geheel erkend werd als hard getroffen, dan hoef je verder niets meer te doen.

Wat zijn de gevolgen voor je medewerkers?

Deed je voor 1 september ook al beroep op tijdelijke werkloosheid wegens overmacht door corona en val je nu onder de hard getroffen sectoren of ondernemingen? Dan verandert er niets voor je medewerkers. Voor de dagen waarop ze op tijdelijke werkloosheid staan ontvangen ze een uitkering van 70% van hun brutoloon – geplafonneerd op 2.754,76 euro per maand.  Bovenop die uitkering ontvangen ze een RVA-supplement van 5,63 euro per dag en een eventueel sectoraal of ondernemingssupplement.

Heb je vragen rond tijdelijke werkloosheid? Onze experts helpen je graag verder.

Op zoek naar meer antwoorden?

Als werkgever snel een correct en overzichtelijk antwoord vinden op je hr en payroll-vragen? Daar zorgt Acerta graag voor.

Bekijk al onze dossiers voor werkgevers Bekijk alle artikels over dit onderwerp