Tijdens een evaluatiegesprek maak je samen met je medewerker een eindbalans van de afgelopen periode. Tijdens dit gesprek bespreek je de actiepunten die je vastlegde tijdens functioneringsgesprekken. Evaluatiegesprekken zijn voor beide partijen vaak erg spannend. Een goede voorbereiding zorgt er dan ook voor dat het gesprek vlot verloopt.
Bij evaluatiegesprekken is het goed om een vaste leidraad of modeldocument uit te werken. Dit biedt voor zowel jou als je medewerkers een houvast. Zo kan je bijvoorbeeld op voorhand een vragenlijst opstellen, waar jij en je medewerker zich op baseren voor het gesprek.
Verzamel ter voorbereiding op het gesprek objectieve vaststellingen en feiten van de afgelopen periode. Laat je hierbij vooral niet te veel beïnvloeden door de laatste weken voorafgaand het gesprek, maar bekijk de gehele periode.
Voor een evaluatiegesprek is het belangrijk om een duidelijk beeld te krijgen van de prestaties van de medewerker. Zet daarom in op 360° feedback. Hierbij wordt de medewerker beoordeeld door een aantal personen die dagelijks met hem samenwerken. Stel hiervoor een duidelijke vragenlijst op en zorg voor een aangename sfeer, waar feedback een belangrijk onderdeel uitmaakt van de bedrijfscultuur. Zo krijgt je medewerker een duidelijk beeld van zijn werkpunten en zijn sterktes, waardoor hij gemotiveerd is om er mee aan de slag te gaan.
Er zijn een aantal basisvoorwaarden voor een goed evaluatiegesprek:
Wil je het evaluatiegesprek een belangrijke plaats geven in je feedbackcultuur? Dan is het zeker interessant om een keer per jaar een evaluatiegesprek te organiseren. Dit kan je uiteraard nog aanvullen met functioneringsgesprekken.
Functioneringsgesprekken gebeuren bij voorkeur op een regelmatig tijdstip, en liefst "on the job". Tijdens deze interactieve dialogen kijk je samen met jouw medewerker vooruit. Je staat stil bij wat er van hem verwacht wordt en hoe de samenwerking best verloopt. Tegelijk bespreek je welke ondersteuning, coaching en opleiding er nodig is om de individuele groei van jouw medewerker verder te stimuleren. Die afspraken kunnen opgenomen worden in een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP).
Tijdens het gesprek behandel je alles wat betrekking heeft tot het functioneren van de medewerker:
Het voeren van een goed evaluatiegesprek is niet altijd even eenvoudig. Let daarom op de volgende aandachtspunten:
Als werkgever snel een correct en overzichtelijk antwoord vinden op je hr en payroll-vragen? Daar zorgt Acerta graag voor.
Bekijk al onze dossiers voor werkgevers Bekijk alle artikels over dit onderwerp