Talentbewustzijn vergroot retentie

25 maart 2020
Leestijd: Later lezen?

Goede medewerkers vinden en aan je bedrijf binden? Makkelijker gezegd dan gedaan, zeker in een arbeidsmarkt met pittige uitdagingen. Het komt eropaan om talent te erkennen en laten rijpen, en betrokkenheid en engagement te vergroten. Wie zich bewust is van zijn talent en de kans krijgt om dat te ontplooien, wordt vanzelf een trouwe medewerker.

Werkgever als talentcoach

Bang dat je medewerkers het gras elders groener vinden als je hun talent stimuleert? Uit onze Talent Pulse-enquête blijkt het omgekeerde. Talentbewuste medewerkers zijn net minder geneigd om over het muurtje te kijken. Hoe beter je medewerkers hun talent kunnen inschatten, hoe kleiner de kans dat ze jou de rug toekeren. Jouw rol als talentcoach: peilen naar passie en goesting, en een context creëren waarin die tot wasdom komen.

Retentie door rematching

Wie met plezier werkt, heeft meer energie en schakelt een versnelling hoger. Er is dan ook een rechtstreeks verband tussen tevredenheid en productiviteit. Méér nog: hoe beter jij je rol als talentcoach opneemt, hoe wendbaarder je organisatie. Want medewerkers staan ook open voor functies waarvoor ze talenten moeten aanboren die ze nog nooit benut hebben. En dat doen ze het liefst onder jouw vleugels: 60 procent van de medewerkers is bereid om zijn loopbaan een nieuwe wending te geven bij zijn huidige werkgever. Zo biedt interne mobiliteit een antwoord op de arbeidskrapte.

Individuele aanpak

Met een one size fits all-benadering kom je er niet. Je moet oog hebben voor individuele talenten en competenties van je medewerkers. En een plan opstellen dat inspeelt op hun sterktes en interesses. Tweerichtingsverkeer is een must: graaf samen met je medewerkers hun talenten bloot en ontdek hoe hun persoonlijke ambities kunnen bijdragen tot jouw bedrijfsdoelstellingen. Hoe meer je je medewerkers betrekt bij talentcoaching en -ontwikkeling, hoe groter hun verantwoordelijkheidsgevoel. Een job op maat waarbij je medewerkers mee aan het stuur zitten? Die keren ze niet snel de rug toe. 

Loopbaan met perspectief

Iedereen is er intussen van overtuigd dat levenslang leren belangrijk is. Toch zien veel werkgevers opleidingen nog als een momentopname: iets dat snel het huidige gebrek aan kennis in een bedrijf opvangt. Resultaat: ze vinden vaak dat de opgedane kennis onvoldoende terugstroomt naar de werkvloer. Jammer, want je hebt veel te winnen bij een toekomstgerichte aanpak van talentontwikkeling.

Een helder uitgestippeld groeitraject is de lijm waarmee je medewerkers aan je organisatie kleeft. Bovendien speel je op die manier makkelijker in op marktevoluties. Investeer dus vandaag in de noden van morgen, en toon welke paden je medewerkers later kunnen bewandelen. Geef daarbij de voorkeur aan dynamische rollen – een job is tenslotte geen keurslijf – met een brede en duurzame inzetbaarheid. Jouw talent vaart er wel bij, terwijl jij profiteert van een betere retentie.

Onontgonnen talent aanboren?

Op zoek naar meer antwoorden?

Als werkgever snel een correct en overzichtelijk antwoord vinden op je hr en payroll-vragen? Daar zorgt Acerta graag voor.

Bekijk al onze dossiers voor werkgevers Bekijk alle artikels over dit onderwerp