Teambuilding, ook wel teamontwikkeling genoemd, betekent letterlijk het bouwen of vormen van een team. Je team bestaat uit verschillende persoonlijkheden met diverse vaardigheden. Ondanks de vele verschillen is samenwerken essentieel voor het functioneren van je bedrijf. Een team dat goed samenwerkt, bereikt effectiever en efficiënter de doelstellingen.
Sociaalpsycholoog Bruce Tuckman onderzocht hoe een team zich vormt van de eerste kennismaking tot aan het tot stand komen van een succesvol team. Tuckman formuleerde vijf ontwikkelingsfases. Daarbij kan teambuilding worden ingezet in elke fase van het ontwikkelingsproces. De fases zijn wederkerende fases, wanneer er een nieuwe medewerker start in een team, start hij bij fase 1. Ook wanneer teams door elkaar worden gehaald door een reorganisatie gaat een team een paar fases terug. Teamontwikkeling is een constant proces.
In de eerste fase leren de teamleden elkaar kennen en gaat iedere medewerker op zoek naar zijn plekje in het team. In deze fase is het als teamleader of werkgever belangrijk om de gemeenschappelijke doelen helder te formuleren. Teambuilding kan in deze fase helpen om medewerkers zichzelf meer te laten openstellen, elkaar beter te leren kennen en een connectie met elkaar op te bouwen.
In deze fase ontstaan meestal conflicten over de manier waarop er wordt samengewerkt. Dit komt omdat medewerkers zich vertrouwd voelen met het team en sneller hun mening verkondigen, waardoor er sneller conflicten ontstaan. Vaak gaan deze conflicten over onduidelijkheid in de rolverdeling.
Als werkgever is het in deze fase belangrijk om een bedrijfscultuur en werksfeer te creëren waarin een open en heldere communicatie het speerpunt is. Op die manier worden conflicten sneller uitgepraat en opgelost. Teambuilding kan helpen om een positieve sfeer te creëren waarin iedere mening welkom is. Daarnaast zijn bepaalde oefeningen of activiteiten gericht op het zoeken naar oplossingen. Deze oefeningen zijn vaak in het dagelijkse werk toepasbaar.
Nadat de conflicten overwonnen zijn, gaat het team samen normen en waarden opstellen. Hierbij denken de medewerkers na over hoe ze samen willen werken en wie welke rol vervult. In deze fase ontstaat er een duidelijk teamgevoel. Het is in deze fase essentieel om goed af te stemmen en elkaars goede intenties te leren kennen. Wat de één als kritiek opvat, kan door de ander als positieve verbetering worden bedoeld. Teambuilding oefeningen in deze fase zijn er voornamelijk op gericht om beter met elkaar te leren communiceren.
In deze fase bereikt het team de gewenste prestaties. Dit komt omdat de verschillende medewerkers goed op elkaar zijn ingespeeld en weten wat ze aan elkaar hebben. Het is in deze fase als werkgever belangrijk om de gemeenschappelijke normen en waarden te blijven onderstrepen. Daarom is het een goed idee om op geregelde tijdstippen een teambuildingmoment in te plannen om de gemaakte afspraken te overlopen. Daarbij is het wel belangrijk dat deze teambuilding meetings in een ontspannen sfeer gebeuren en leuk zijn voor iedere medewerker.
Heeft een team een gemeenschappelijk doel bereikt? Dan bestaat het gevaar dat medewerkers minder gemotiveerd zijn als het einde in zicht is. Als werkgever is het belangrijk ook in deze fase de medewerkers te blijven motiveren.
De meeste bedrijven laten de organisatie van een teambuilding over aan een gespecialiseerde onderneming. Deze organisatie biedt vaak verschillende formules aan met activiteiten of oefeningen. Zorg er wel voor dat je teambuilding de volgende elementen bevat:
Hulp nodig bij de organisatie van een teambuilding?
Als werkgever snel een correct en overzichtelijk antwoord vinden op je hr en payroll-vragen? Daar zorgt Acerta graag voor.
Bekijk al onze dossiers voor werkgevers Bekijk alle artikels over dit onderwerp