Wat is arbeidsinspectie?

23 juni 2022
Leestijd: Later lezen?

De arbeidsinspectie is de sociale inspectiedienst die controles uitvoert in bedrijven, op arbeidsplaatsen en zelfs bij derden zoals sociale secretariaten. Ze omvat een aantal diensten van de federale administratie die tussenkomen in het toezicht op sociale wetten en welzijn op het werk. Met name:

 • FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg;
 • Sociale Inspectie van de FOD Sociale Zekerheid;
 • Inspectie van de RSZ;
 • Inspectie van de RvA.

Arbeidsinspectie melding

Vroeg of laat krijgt elk bedrijf de sociale inspectie over de vloer. Dat betekent niet noodzakelijk dat je een overtreding hebt begaan. De inspectiedienst gaat vooral na of je de sociale wetgeving juist toepast, in orde bent met de arbeidsveiligheid, correcte RSZ-aangiftes doet, inbreuken op het arbeidsreglement, zwartwerk, enzovoort. Als werkgever is het niet evident om mee te zijn met actuele sociaal-juridische informatie. Via een abonnement op onze kennisbank Trefzeker, krijg je complete, up-to-date informatie op maat van jouw sector. Neem alvast een kijkje in de gratis proefversie.

Wanneer komt de arbeidsinspectie op bezoek?

De arbeidsinspectie kan zowel aangekondigd als onverwacht langskomen. Soms komt de inspectiedienst op eigen initiatief langs. Vaak ligt een vraag of klacht van derden aan de basis. Denk bijvoorbeeld aan een medewerker, het parket, de arbeidsauditeur of een syndicale organisatie. Wat ook de aanleiding is voor het bezoek, de inspecteur verifieert sowieso of je documenten – arbeidsovereenkomsten en reglementen, uurroosters en jaarrekeningen... – juridisch correct zijn.

Controle bevoegdheden & taken

 1. Zonder verwittiging je bedrijf en werkplaatsen betreden als ze vermoedt dat er personen werken die onderworpen zijn aan de wetgevingen waarop zij toezicht houdt;
 2. Bewoonde lokalen betreden mits toestemming van de politierechtbank;
 3. Identiteit controleren en verhoren afnemen;
 4. Informatiedragers onderzoeken en er beslag op leggen;
 5. Foto- en filmopnames maken;
 6. Inlichtingen meedelen;
 7. Zegels opleggen;
 8. Een waarschuwing geven of een pro justitia opstellen.

Sociale inspectie met glans doorstaan

Paniek en boetes vermijden? Zorg ervoor dat je optimaal voorbereid bent op een bezoek van de inspectiediensten. Concreet:

 • juridisch waterdichte reglementen,
 • documenten en
 • procedures.

Acerta adviseert en biedt ondersteuning bij je verplichte formaliteiten rond tewerkstelling, sociale en fiscale materies. Van arbeidsreglementen en de aangifte van lonen tot bedrijfspolicies. Bovendien kies je uit verschillende auditformules om je klaar te stomen voor controles.

Op zoek naar meer antwoorden?

Als werkgever snel een correct en overzichtelijk antwoord vinden op je hr en payroll-vragen? Daar zorgt Acerta graag voor.

Bekijk al onze dossiers voor werkgevers Bekijk alle artikels over dit onderwerp