Een winkel die op zondag of een feestdag open is? Ondanks dat de arbeidswet zondagsrust verplicht en tewerkstelling op een feestdag verbiedt, zijn hier uitzonderingen op. In dit dossier verdiepen we ons in de voorwaarden om werken op zon- en feestdagen mogelijk te maken.
De arbeidswet en verschillende koninklijke besluiten formuleren afwijkingen op het verbod op zondagswerk. Denk hierbij aan de volgende situaties:
Afhankelijk van de afwijking kan er elke zondag gewerkt worden of slechts voor een bepaald aantal zondagen:
In de situaties waarin zondagsarbeid algemeen is toegestaan, is het ook toegestaan om op een feestdag te laten werken. Wordt het zondagswerk slechts toegelaten voor een aantal zondagen of is de toelating slechts tijdelijk, dan is er een Koninklijk besluit nodig dat de duur of de frequentie van de toelating bepaalt om op feestdagen te werken.
Wanneer je medewerker werkt op een zon- of feestdag betaal je hem het gewone loon uit. In heel wat cao’s is er een loontoeslag of premie opgenomen voor werk op zon- en feestdagen. Presteert je werknemer overuren op een zon- of feestdag, dan betaal je een toeslag van 100%.
Wanneer je medewerker werkt op een zondag, heeft deze recht op onbetaalde inhaalrust. Hiervoor gelden de volgende regels:
Je werknemer moet deze inhaalrust in principe in de loop van de 6 kalenderdagen na de gewerkte zondag opnemen (tenzij je sector een afwijkende termijn bepaalt).
Heeft je werknemer gewerkt op een feestdag, dan heeft hij recht op betaalde inhaalrust. Hiervoor gelden de volgende regels:
Deze inhaalrust moet in principe binnen de zes weken na de feestdag worden opgenomen (tenzij je sector een afwijkende termijn bepaalt).
Wanneer een feestdag valt op een zondag of inactiviteitsdag hebben je voltijdse medewerkers recht op een vervangingsdag op een gewone activiteitsdag. Deze vervangingsdag mag voor de eigenlijke feestdag vallen, maar moet opgenomen worden binnen hetzelfde kalenderjaar.
De paritaire comités kunnen deze vervangingsdagen collectief vastleggen. Gebeurt dat niet, dan kan de vervangingsdag worden vastgesteld door de ondernemingsraad, de syndicale afvaardiging of de individuele werknemers, afhankelijk van welke instanties aanwezig zijn in jouw onderneming.
Is de vervangingsdag niet collectief bepaald, dan mag iedere medewerker deze dag opnemen in onderlinge overeenkomst met jou. Is er geen akkoord op collectief of individueel niveau, dan wordt de feestdag vervangen door de eerste gewone activiteitsdag die in de onderneming op de feestdag volgt.
Voor de deeltijdse werknemers zijn de regels verschillend afhankelijk of het gaat om een deeltijdse werknemer met een vast uurrooster of een deeltijdse werknemer met een variabel uurrooster.
Als werkgever snel een correct en overzichtelijk antwoord vinden op je hr en payroll-vragen? Daar zorgt Acerta graag voor.
Bekijk al onze dossiers voor werkgevers Bekijk alle artikels over dit onderwerp