Wat is een innovatief loonbeleid?

07 juli 2020
Leestijd: Later lezen?

Met een innovatief en flexibel loonbeleid speel je in op elke situatie. Krapte op de arbeidsmarkt? Dan biedt het ruimte om talent makkelijker aan te trekken en te behouden. Een uitzonderlijk zware werkdruk voor je personeel? Dan kan je medewerkers extra belonen zonder torenhoge kosten voor jou. Een innovatief loonbeleid neemt veel verschillende vormen aan. Een loonbonus, aanvullend pensioen of innovatiepremie zijn enkele gangbare voorbeelden.

Geef je medewerkers meer inspraak

Wil je nog een stapje verder gaan? Dan is een cafetariaplan misschien de juiste keuze. Je biedt je medewerkers een gepersonaliseerd loonpakket aan, zonder dat je loonkost stijgt. Je maakt een deel van het loon – bijvoorbeeld een deel van het brutoloon of de eindejaarspremie – flexibel. Je medewerker kiest er zijn eigen voordelen mee. Denk hierbij aan een bedrijfsfiets of extra vakantiedagen. Jij bepaalt als werkgever de opties die er zijn maar gunt je medewerker wel de vrijheid om zijn eigen pakket op maat samen te stellen en aan te passen aan zijn levensfase.

Suggestie: Het is bovendien een goede manier om met eenzelfde loonkost méér aan je werknemers te geven. Zo kan er bijvoorbeeld voor een bedrijfsfiets gekozen worden in plaats van een eindejaarspremie. Of kan er met een tablet worden gekozen in plaats van een bonus.

Hoe stel je een innovatief loonbeleid op?

Het implementeren van een correct én motiverend loonbeleid is niet eenvoudig. Je wil je bedrijfsdoelstellingen behalen, je personeel tevreden houden en voldoen aan alle geldende voorschriften. Acerta helpt je graag bij het uitstippelen van een flexibel loonbeleid of cafetariaplan op maat van je onderneming. Benieuwd?

Op zoek naar meer antwoorden?

Als werkgever snel een correct en overzichtelijk antwoord vinden op je hr en payroll-vragen? Daar zorgt Acerta graag voor.

Bekijk al onze dossiers voor werkgevers Bekijk alle artikels over dit onderwerp