Welke loonopties neem je in je cafetariaplan op?

02 september 2019
Leestijd: Later lezen?

Zeventig procent van de Belgische medewerkers wenst inspraak in het samenstellen van zijn loonpakket. Met een flexibel loonbeleid, ook wel cafetariaplan genoemd, beantwoord je deze vraag. Dat werkt motiverend én aantrekkelijk. Je houdt gedreven medewerkers enthousiast aan boord, en je wordt als werkgever extra interessant voor nieuw talent.  

Types loonvoordelen

Er zijn voordelen die het nettoloon laten stijgen, ook wel cashvoordelen genoemd. Daarnaast zijn er voordelen waarbij het nettoloon daalt, in ruil voor bijvoorbeeld een fiets of een extra verlofdag

We onderscheiden vier categorieën voordelen.

  1. Mobiliteit: bijvoorbeeld een (elektrische) bedrijfsfiets, bedrijfswagen, autodeelabonnement, parkeerabonnement
  2. Gezondheid en aanvullende sociale voordelen: bijvoorbeeld medische verzekeringen, reisbijstand
  3. Multimedia: bijvoorbeeld een smartphone, tablet of laptop
  4. Work-life: bijvoorbeeld extralegale vakantiedagen, sportfaciliteiten, kinderopvang of strijkdienst

Extralegale vakantiedagen en individueel pensioensparen zijn momenteel het populairst.

Wat kost het mij als werkgever?

Het loon van je medewerkers krijgt meer waarde, zonder een stijging van jouw loonkost. Bij het ruilen van bestaande voordelen of van loonelementen voor voordelen waarop minder sociale bijdragen betaald worden, komt het verschil ten goede van je medewerker. Zo kan het dat je medewerker meer nettoloon krijgt. Kortom: een slimme en sympathieke investering die voor jou als werkgever budgetneutraal is.

In de meeste gevallen zijn dit de loonelementen die langs budgetzijde in aanmerking komen voor het cafetariaplan:

  • eindejaarspremie
  • bonussen
  • bedrijfswagen
  • vakantiedagen
  • variabel loon

Voor wie en hoeveel?

Je kunt op basis van het loon en de functie een onderscheid maken in het budget en de voordelen. Je hoeft ook niet groot te starten met je cafetariaplan. Beginnen met enkele keuzemogelijkheden voor je medewerkers en gaandeweg uitbreiden is zeker een optie. Het is aan te raden om je medewerkers één keer per jaar hun keuze te laten maken. Maar als een paar keer per jaar beter past bij de visie en werking van jouw bedrijf, kan dat uiteraard ook.

Afspraken en payroll

De invoering van een dankbaar cafetariaplan start met inzicht in de wensen en noden van je medewerkers. Goede afspraken en heldere communicatie, ook met leveranciers van voordelen, zijn belangrijk. Net als de correcte juridische en administratieve uitvoering. Acerta kent de weg.

Op zoek naar meer antwoorden?

Op zoek naar meer antwoorden?

Als werkgever snel een correct en overzichtelijk antwoord vinden op je hr en payroll-vragen? Daar zorgt Acerta graag voor.

Bekijk al onze dossiers voor werkgevers Bekijk alle artikels over dit onderwerp