Wat is ergonomie?

20 augustus 2019
Leestijd: Later lezen?

Ergonomie is de werkomgeving afstemmen op je medewerkers. Met aandacht voor anatomie, fysiologie en psychologie. Of anders gezegd: je moet ervoor zorgen dat het werk en de werkplek je medewerker lichamelijk en geestelijk niet overbelast. Zo bevorder je een gezonde werkhouding en meer welzijn. En voeren je medewerkers hun taken efficiënter en veiliger uit. We zoomen in op ergonomie op het bureau. 

Verplichtingen volgens Welzijnswet

Ergonomie valt, net zoals veiligheid en arbeidshygiëne, onder de Welzijnswet. Dat betekent dat je als werkgever bepaalde verplichtingen dient na te leven om een ergonomische werkplek te garanderen. Om zo klachten en gezondheidsproblemen te vermijden. Je moet daartoe:

  • een risicoanalyse laten uitvoeren;
  • passende preventie maatregelen nemen om risico’s de kop in te drukken;
  • je medewerkers opleiden en van instructies voorzien.

Die plichten zijn geen overbodige luxe, want het kort ziekteverzuim stijgt flink. Via werk.belgie.be vind je de codex over welzijn op het werk: deze bevat een lijst van alle verplichtingen rond welzijn.

Ergonomisch beeldschermwerk

Werknemers die zittend beeldschermwerk uitvoeren kampen vaak met rugklachten en nek- en schouderklachten. Ze lopen ook een verhoogd risico op RSI (Repetitive Strain Injury) door telkens dezelfde bewegingen uit te voeren. Voorkomen is beter dan genezen, bijvoorbeeld dankzij:

  • een goede zithouding, rechtop zitten
  • de juiste hoogte van het bureau en correcte reikafstanden
  • voldoende werkvariatie en korte pauzes
  • een ergonomische bureaustoel, meubilair en zit hulpmiddelen
  • aandacht voor verlichting, geluid en binnenklimaat
  • dynamische werkvormen, wandelvergaderingen…

Goed om te weten: sinds 1 januari 2016 is het verplicht gezondheidstoezicht voor beeldschermwerkers vervangen door een vijfjaarlijkse risicoanalyse en passende preventiemaatregelen. Wend je daarvoor gerust tot onze partner IDEWE. Je vindt hier meer informatie over hun oerdegelijke aanpak. IDEWE ontwikkelde ook een tool om beeldschermwerk te optimaliseren: My OptiDesk.

Ergonomische werkplek

Rugklachten, overbelasting, oogproblemen… het zijn maar enkele van de vele aandoeningen die je medewerkers treffen als je onvoldoende oog hebt voor ergonomische werkomstandigheden. Bovendien is een ergonomische werkplek nog geen garantie op gezonde werknemers. Daartoe moet je een duurzaam welzijnsbeleid hanteren – van preventie tot re-integratie.

Op zoek naar meer antwoorden?

Op zoek naar meer antwoorden?

Als werkgever snel een correct en overzichtelijk antwoord vinden op je hr en payroll-vragen? Daar zorgt Acerta graag voor.

Bekijk al onze dossiers voor werkgevers