Dimona aangifte: wat en voor wie?

Wat is Dimona?

Dimona is de afkorting voor ‘Déclaration Immédiate’, ofwel ‘Onmiddellijke Aangifte’. Werf jij een werknemer aan, treedt die uit dienst, of werkt hij langer of korter dan voorzien? Dan meld je dit online aan de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ).

Dimona aangifte

Dimona aangifte doen via Acerta

Liefst zo eenvoudig mogelijk? Als Acerta-klant mag je rekenen op onze maximale service. Neem je iemand nieuw aan of gaat er iemand uit dienst? Geef dit snel en eenvoudig door via Acerta Connect payrolltool: je Dimona aangifte gebeurt automatisch. Zo hoef jij hier niet meer van wakker te liggen. En heb je vragen of problemen? Je persoonlijke dossierbeheerder staat voor je klaar en doet het nodige.

Wanneer je Dimona-aangifte indienen?

Als werkgever ben je verplicht bij elke indienst- of uitdiensttreding tijdig een Dimona-aangifte te doen. De Dimona-aangifte is verplicht voor alle werknemers, dus ook voor jobstudenten, gelegenheidswerknemers, flexi-werknemers en vaste werknemers met doelgroepvermindering in de horeca. Meld een indiensttreding minstens twee werkdagen voor jouw nieuwe werknemer aan de slag gaat. Doe je de aangifte via de payrolltool, dan volstaat één werkdag. Bij een uitdiensttreding doe je dit ten laatste op de dag van uitdiensttreding zelf. Je vermeldt de datum van uitdiensttreding, de naam van de betrokken werknemer en de reden van uitdiensttreding.

Let wel: De Dimona-aangifte voor horecamedewerkers en seizoenspersoneel in land- en tuinbouw en flexwerkers in de retail moet telkens opnieuw gebeuren bij aanvang van iedere werkdag. Die aangifte kun je enkel indienen via de website van de RSZ. Vergat je een Dimona-aangifte op voorhand door te geven? Stuur ze dan zo snel mogelijk via de RSZ-website door. Zo voorkom je de sancties en boetes die een laattijdige Dimona-aangifte met zich meebrengen en ben je steeds in orde.

Het juiste formulier

We maken je het graag makkelijk: jij doet je Dimona-aangifte gewoon via Connect, je vertrouwde payrolltool. Simpel, snel en kosteloos. Werk je met loonstaten? Dan registreer jij je Dimona-aangifte via een aanvraagformulier, dat je vervolgens naar ons doorstuurt. Daarvoor staan de documenten ‘Aangifte nieuwe medewerker’ en ‘Aangifte uit dienst medewerker’ op onze website tot jouw beschikking. Kies je ervoor je aangifte in papieren versie door te sturen aan jouw payrollbeheerder? Daarvoor rekenen we een kost aan.

Download hier je Dimona-fiches