Op deze pagina
- Voorwaarden solidariteitsbijdrage
- Voorwaarden studentenovereenkomst (minimumleeftijd, hoofdstatuut en uitsluitingen)
- Vanaf welke leeftijd mag een jobstudent aan de kassa zitten?
- Lonen jobstudenten 2025
- Bepalen van het loon van een jobstudent
- Hoeveel kost een jobstudent voor de werkgever?
- Hoe een jobstudent aanwerven: het papierwerk
- Hoe werkt een proefperiode?
- Ziekte of ongeval tijdens studentenarbeid
- Betaalde feestdag jobstudenten
- Andere statuten
- Jobstudent of gelegenheidswerknemer
- Jobstudent of student-zelfstandige
- Vrijwilliger
- Verenigingswerker
- Vraag over aanwerven? Acerta helpt je graag op weg.
Op deze pagina
- Voorwaarden solidariteitsbijdrage
- Voorwaarden studentenovereenkomst (minimumleeftijd, hoofdstatuut en uitsluitingen)
- Vanaf welke leeftijd mag een jobstudent aan de kassa zitten?
- Lonen jobstudenten 2025
- Bepalen van het loon van een jobstudent
- Hoeveel kost een jobstudent voor de werkgever?
- Hoe een jobstudent aanwerven: het papierwerk
- Hoe werkt een proefperiode?
- Ziekte of ongeval tijdens studentenarbeid
- Betaalde feestdag jobstudenten
- Andere statuten
- Jobstudent of gelegenheidswerknemer
- Jobstudent of student-zelfstandige
- Vrijwilliger
- Verenigingswerker
- Vraag over aanwerven? Acerta helpt je graag op weg.
Jobstudent aannemen? Kosten & voorwaarden studentenarbeid
Een jobstudent aannemen in drukke periodes is voor een werkgever vaak voordeliger, je betaalt enkel een solidariteitsbijdrage op hun brutoloon, dan werken met flexi-jobs. Maar er komt wel wat papierwerk bij kijken. Acerta bundelt alle verplichtingen, voordelen en voorwaarden voor een sterk jobstudentenbeleid in jouw organisatie!
Voorwaarden solidariteitsbijdrage
Om als jobstudent te kunnen werken tegen verminderde sociale zekerheidsbijdragen (de solidariteitsbijdrage) moeten er verschillende voorwaarden vervuld zijn:
- Je moet met de student een studentenovereenkomst sluiten. Dat is een specifiek type van arbeidsovereenkomst waarvoor bijkomende voorwaarden gelden, waaronder enkele specifieke vermeldingen. Die bijkomende voorwaarden hebben als doel om de student te beschermen en maximaal te informeren.
- Het studentencontingent moet worden gerespecteerd. Dat is het maximaal aantal uren per kalenderjaar dat een student kan werken aan de solidariteitsbijdrage, bij één of meerdere werkgevers. Sinds 1 januari 2025 bedraagt het studentencontingent 650 uren per kalenderjaar. Als de student het contingent overschrijdt, zijn de normale sociale zekerheidsbijdragen verschuldigd vanaf het 651ste uur. Vergeet dus zeker geen attest te vragen aan je studentleerling om na te gaan of deze uren van het studentencontingent gedurende tijdens het kalenderjaar al niet elders werden gepresteerd zijn of door een andere werkgever gereserveerd zijn. Je student kan dit attest voor je downloaden via de onlinedienst My Student at work en de app Student at work.
- Het moet gaan om werk dat verricht wordt buiten de periodes van verplichte aanwezigheid van de student in zijn onderwijsinstelling.
Voorwaarden studentenovereenkomst (minimumleeftijd, hoofdstatuut en uitsluitingen)
De eerste voorwaarde voor de toepassing van de solidariteitsbijdrage is dus het sluiten van een studentenovereenkomst met je student. Om een studentenovereenkomst te kunnen sluiten, zijn er opnieuw enkele voorwaarden:
- Werken als student mag vanaf de leeftijd van 15 jaar voor wie minstens de eerste twee opleidingsjaren van het secundair onderwijs met volledig leerplan heeft gevolgd, en dus niet meer is onderworpen aan de voltijdse leerplicht; of anders vanaf de leeftijd van 16 jaar. De minimumleeftijd van de student is 15 jaar en moet daarbij de eerste twee jaren van het middelbaar onderwijs afgevinkt hebben. Anders mag het pas vanaf 16 jaar. Volgens het federaal regeerakkoord 2025-2029 zal die minimumleeftijd worden vereenvoudigd: de leeftijdsgrens voor studentenarbeid wordt op 15 jaar gebracht, zonder bijkomende voorwaarde op het vlak van leerplicht.
Er is geen maximumleeftijd.
- De ingeschreven student moet het heeft een hoofdstatuut van student hebben in een middelbare school, hogeronderwijsinstelling voor hoger of universitair onderwijs of een examen voorbereiden bereidt zich voor op de centraleexamencommissie.
- Er is geen maximumleeftijd. De student mag niet vallen onder een categorie die door de regelgeving is uitgesloten van het toepassingsgebied van de studentenovereenkomst. De volgende categorieën zijn uitgesloten:
- de studenten die op ononderbroken wijze sinds minstens 12 maanden werken bij dezelfde werkgever.
- de studenten die enkel avondschool volgen of onderwijs met beperkt leerplan volgen, behoudens bijzondere gevallen.
- de studenten die als onderdeel van hun studieprogramma een stage doen en in het kader van die stage onbezoldigde arbeid verrichten.
De studenten die een systeem van alternerend leren en werken volgen, mogen een studentenovereenkomst sluiten, maar enkel voor prestaties buiten de uren van hun theoretische en praktische opleiding, en op voorwaarde dat ze geen werkloosheidsuitkering of inschakelingsuitkering ontvangen. Voor een studentenjob bij de werkgever waar ze hun praktische opleiding krijgen in het kader van het leren en werken, geldt nog een bijkomende voorwaarde: dit kan enkel in juli en augustus, tijdens de periode dat de overeenkomst alternerend leren niet actief is.
Jongeren die enkel een theoretische deeltijdse opleiding volgen, kunnen een studentenovereenkomst sluiten, maar enkel tijdens de schoolvakanties. Door deze wettelijke bepaling vallen studenten uit het avondonderwijs helaas uit de boot.
Vanaf welke leeftijd mag een jobstudent aan de kassa zitten?
Er is geen algemeen wettelijk verbod op kassawerk door een (zelfs minderjarige) jobstudent. Als je een winkel hebt, dan kan je dus rechtsgeldig een student aanwerven voor kassawerk, op voorwaarde dat die student voldoet aan de voorwaarden voor het sluiten van een studentenovereenkomst (zie hierboven).
Is er sprake van diefstal? Sinds 1 januari 2025 kunnen minderjarigen vanaf 12 jaar persoonlijk burgerrechtelijk aansprakelijk worden gesteld voor schade die zij veroorzaakt hebben. Je mag wel niet uit het oog verliezen dat een persoon maar strafbekwaam en dus strafrechtelijk aansprakelijk is vanaf 18 jaar. Schat je jobstudent dus goed in!
Lonen jobstudenten 2025
Bepalen van het loon van een jobstudent
Het loon dat je uitbetaalt aan je student is vastgelegd in de cao, gesloten door het paritair comité waaronder je bedrijf valt. Zijn er in je sector geen specifieke barema’s vastgelegd voor studenten? Dan heeft die recht op het gemiddelde maandloon. Een jobstudent kan ook in aanmerking komen voor een vergoeding voor het woon-werkverkeer en een onkostenvergoeding, volgens de regels die gelden voor je werknemers.
Voor de eindejaarspremie en andere extralegale voordelen ga je ook best na wat het paritair comité voorschrijft. Is in je sector en je onderneming niets specifiek geregeld? Dan hebben de jobstudenten die je aanwerft precies dezelfde rechten als je andere werknemers. Het recht hebben op een eindejaarspremie of andere extralegale voordelen is vaak afhankelijk van een minimale anciënniteit in de onderneming. Die voorwaarde geldt dan ook voor je jobstudenten.
Hoeveel kost een jobstudent voor de werkgever?
Een jobstudent aanwerven is fiscaal en sociaal voordelig wanneer de student maximaal 650 uur per jaar presteert. Op deze gepresteerde uren betaal je als werkgever enkel een solidariteitsbijdrage van 5,42%. Daarnaast is er 2,71% ten laste van de student. Deze 650 uren zijn vrijgesteld van de inhouding van bedrijfsvoorheffing, maar niet per se voor de eindbelasting van de student. Op de netto belastbare bezoldigingen die de belastingvrije som overstijgen, is de student bijgevolg inkomstenbelasting verschuldigd.
Werkt een student meer dan 650 uren? Dan spreken we van een werkstudent in plaats van een jobstudent en gelden de gewone sociale zekerheidsbijdragen vanaf 651 uur. Wat de kinderbijslag betreft, kunnen studenten in Vlaanderen tot 650 uur studentenarbeid presteren zonder een schorsing van het recht op het Groeipakket.
Hoe een jobstudent aanwerven: het papierwerk
- Om een jobstudent aan te werven, moet je overgaan tot het opstellen van het arbeidscontract in de vorm van een studentenovereenkomst.
- Een studentenovereenkomst moet altijd schriftelijk worden gesloten, in twee exemplaren, voor een bepaalde tijd. De overeenkomst moet door jou en je student worden ondertekend, ten laatste op het ogenblik waarop de student in dienst treedt.
- Een studentenovereenkomst moet een aantal verplichte vermeldingen bevatten. Je vindt deze terug in onze modelovereenkomsten in Trefzeker.
- Overhandig je student een kopie van je arbeidsreglement en laat hem hiervan een ontvangstbewijs tekenen.
- Voordat de jobstudent bij jou start te werken, moet je een Dimona-aangifte doen. Dat doe je met het type STU. Elk kwartaal dat de jobstudent bij jou zal werken, geef je het aantal uren door dat hij zal werken. Deed je de aangifte te laat, dan kan je niet genieten van de solidariteitsbijdragen en zal je de gewone bijdragen moeten betalen.
- Blijft je jobstudent ononderbroken twaalf maanden of meer aan boord? Dan vervallen de regels voor studentenovereenkomst, en kan je de student niet meer tewerkstellen aan de solidariteitsbijdrage.
- Voor studenten via een uitzendkantoor, blijft het uitzendkantoor de werkgever en geldt voor jou zowel de wetgeving rond studentenarbeid als de wetgeving rond uitzendarbeid. Bij de start van de tewerkstelling in je bedrijf bezorg je ook een kopie van je arbeidsreglement aan de student-uitzendkracht.
Hoe werkt een proefperiode?
Een proefperiode is een periode bij aanvang van de arbeidsovereenkomst waarin zowel de werkgever als de werknemer de overeenkomst kunnen beëindigen zonder opzegtermijn of vergoeding. De eerste drie dagen van elke studentenovereenkomst is de proefperiode. Let op: het gaat om werkelijk gewerkte dagen en niet om kalenderdagen. Sinds 10 november 2022 ben je verplicht om de duur en de voorwaarden van de proeftijd te vermelden in de arbeidsovereenkomst voor studenten als je er gebruik van wilt maken.
Wil je na dag twee van de proefperiode de overeenkomst beëindigen? Dat kan. Stuur zeker een aangetekend schrijven naar de student waarin je kenbaar maakt dat je de arbeidsovereenkomst wil afsluiten tijdens de proefperiode, zonder opzeg of vergoeding. Let erop dat de student geen extra dag komt werken naast de drie dagen die tot de proefperiode behoren.
- Wanneer jij als werkgever het contract opzegt bij een tewerkstelling van minder dan een maand bedraagt de opzeg drie dagen.
- Wanneer de tewerkstelling langer is dan een maand, bedraagt de opzeg zeven dagen.
- Zegt de student het contract op? Bij een tewerkstelling van minder dan een maand bedraagt de opzeg één dag, langer dan een maand drie dagen.
Ziekte of ongeval tijdens studentenarbeid
Een werknemer die ziek is, heeft recht op een gewaarborgd loon. Of dat voor je student ook het geval is, zal afhankelijk zijn van het statuut (arbeider of bediende) en de duurtijd van de studentenovereenkomst. Een student-arbeider heeft pas recht op gewaarborgd loon bij ziekte vanaf dat hij minstens één maand ononderbroken in dienst bij jou is. Dezelfde voorwaarde van minimaal één maand anciënniteit geldt ook voor je student-bedienden, op voorwaarde dat hun studentenovereenkomst een duur heeft van minder dan drie maanden. Aangezien een studentenovereenkomst normalerwijze een eerder korte looptijd heeft (≤ 1 maand), zal je als werkgever dus maar zelden gewaarborgd loon moeten betalen aan een jobstudent.
Verlies ook niet uit het oog dat je voor al je studenten een arbeidsongevallenverzekering moet hebben. Dit ongeacht of de tewerkstelling van de student onderworpen is aan de gewone RSZ-bijdragen, aan de solidariteitsbijdragen of niet onderworpen is aan RSZ-bijdragen.
Betaalde feestdag jobstudenten
De student is verbonden met een arbeidsovereenkomst en valt onder de Arbeidsovereenkomstenwet en de Feestdagenwet van 4 januari 1974. Volgens deze wet zijn er tien wettelijke feestdagen. Valt een feestdag in de periode dat de student bij jou aan de slag is, dan mag de jobstudent thuisblijven en betaal je een feestdagloon. Werkt de student deeltijds en volgens een vast rooster, dan zal je enkel de feestdag die samenvalt met zijn uurrooster moeten betalen. Indien de feestdag valt in een periode van schorsing van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst, is het recht op feestdagloon afhankelijk van de oorzaak van de schorsing.
Zo heeft de student recht op feestdagloon voor de feestdagen die vallen binnen de 30 dagen na het begin van de schorsing. Dat is bijvoorbeeld zo voor ziekte. Het recht is beperkt tot loon voor de feestdagen die vallen binnen de 14 dagen na bijvoorbeeld kort verzuim of tijdelijke overmacht.
Wanneer een feestdag valt na het einde van de arbeidsovereenkomst, kan de student in veel gevallen nog een feestdagloon genieten. Dit recht is afhankelijk van hoelang de student in dienst was:
- Was dat minder dan 15 dagen? Dan vervalt is er geen recht op feestdagloon.het recht.
- Was de student gedurende een periode van 15 dagen tot één maand in dienst? D, dan is er recht op betaling van één feestdag die valt binnen de 14 dagen na het einde van de arbeidsovereenkomst.
- Was de student langer dan één maand in dienst? Da, dan heeft hij recht op loon voor alle feestdagen die vallen binnen de dertig dagen na het einde van de arbeidsovereenkomst.
Bij beëindiging door een dringende reden of wanneer de jobstudent deze zelf opzegt, moet je de feestdag niet betalen. Ook als je kan aantonen dat de jobstudent elders aan het werk is op het moment van de feestdag, hoef je de feestdag niet te betalen.
Studenten hebben geen recht op betaalde vakantie, aangezien ze geen sociale zekerheidsbijdragen betalen.
Andere statuten
Jobstudent of gelegenheidswerknemer
De meeste studenten die bij je in dienst komen, werken onder het statuut van jobstudent. Maar in de horeca en land- en tuinbouw kan je studenten ook als gelegenheidswerknemers inzetten met een schriftelijke studentenovereenkomst.
Een gelegenheidswerknemer in de horeca kan maximaal 50 dagen werken onder dit statuut en nooit meer dan twee opeenvolgende dagen bij dezelfde werkgever. Een gelijkaardige regeling (maar dan zonder beperking van het aantal opeenvolgende dagen) geldt voor de land- en tuinbouw met respectievelijk maximaal 50 (in sommige gevallen op te nemen in 100 halve dagen) en 100 dagen, met de gewone RSZ-bijdragen berekend op het respectievelijke dagforfait land- of tuinbouw.
Je kan het statuut van jobstudent en gelegenheidswerknemer zelfs vrij met elkaar combineren, enkel niet op hetzelfde moment. De solidariteitsbijdrage die je betaalt voor een jobstudent blijft wel voordeliger dan het RSZ-forfait voor gelegenheidsarbeid.
Jobstudent of student-zelfstandige
Een student kan het statuut van jobstudent combineren met het statuut van student-zelfstandige, zolang hij of zij voor het werk als jobstudent rekening houdt met het contingent van 65 uren.
Vrijwilliger
Werken als vrijwilliger mag vanaf de leeftijd van 15 jaar voor wie minstens de eerste twee opleidingsjaren van het secundair onderwijs met volledig leerplan heeft gevolgd, of anders vanaf de leeftijd van 16 jaar. Let wel, wie al als jobstudent voor je organisatie werkt, mag daarnaast enkel als vrijwilliger actief zijn in je organisatie op voorwaarde dat de vrijwilligersactiviteiten niet in het verlengde liggen van de activiteiten in het kader van de studentenovereenkomst. Een vrijwilligersfunctie is nooit betaald, je kan enkel een onkostenvergoeding aanbieden, die ofwel moet overeenstemmen met werkelijk gemaakte kosten, ofwel een bepaald plafond niet mag overschrijden.
Lees hier meer over vrijwilligerswerk.
Verenigingswerker
De huidige regeling rond verenigingswerk is in werking sinds 1 januari 2022. Deze regeling geldt voor bepaalde activiteiten in sociaal-cultureel werk en sport. Verenigingswerk wordt uitgevoerd in het kader van een arbeidsovereenkomst waarvoor enkele bijzondere regels gelden. Het loon voor verenigingswerk is vrijgesteld van sociale zekerheidsbijdragen.
Wie als student voor een werkgever heeft gewerkt, mag voor diezelfde werkgever verenigingswerk doen, zonder een wachtperiode te moeten naleven. Een student mag trouwens én werken als jobstudent én verenigingswerk doen. Het aantal uren verenigingswerk is dan wel beperkt tot 190 uur per jaar, bovenop het studentencontingent. Ook moeten de kwartaalcontingenten voor verenigingswerk worden nageleefd.
Vraag over aanwerven? Acerta helpt je graag op weg.
Bij de procedure om een student aan te nemen tijdens piekmomenten of doorheen het jaar, komen een hele hoop juridische regels kijken. Gelukkig kennen we er alles van.