De afrekening

Als zelfstandige draag je de verantwoordelijkheid voor je eigen sociale zekerheid. Bij Acerta begrijpen we de complexiteit van dit proces. Als klant ontvang je elk kwartaal een kwartaalafrekening voor het betalen van je voorlopige sociale bijdrage. Na ongeveer twee jaar volgt een eindafrekening, gebaseerd op jouw definitieve inkomen zoals vastgesteld door de fiscus. Door het betalen van deze sociale bijdragen, bouw je sociale rechten op zoals voor je pensioen en ziekteverzekering.

Afrekeningen in één oogopslag

In het klantenportaal MyAcerta vind je een duidelijk overzicht van je afrekeningen. Je kan hier je openstaand saldo van de sociale bijdrage en VAPZ raadplegen én betalen, duplicaten en attesten opvragen, simulaties maken en wijzigingen doorgeven.

Op zoek naar meer info?

Je vindt de hoe, wat en waarom van je afrekeningen samen met de meest gestelde vragen hieronder.

Voordeligste sociaal verzekeringsfonds

Om je dossier te beheren, rekent je sociaal verzekeringsfonds een percentage boven op je wettelijke bijdragen. Bij Acerta is dat 3,05 procent – de laagste beheerskost van het land. Andere fondsen rekenen tot wel 4,25 procent aan. Een zelfstandige in hoofdberoep betaalt een minimale beheerskost bij Acerta van 105,43 euro, en een maximale kost van 604,20 euro per jaar. Bij andere fondsen kunnen die bedragen oplopen tot respectievelijk 146,91 euro en 841,92 euro per jaar.

Wanneer je afrekeningen en regularisaties betalen?

Je kwartaalbijdragen betaal je uiterlijk vóór het einde van elk kwartaal. Voor laattijdige betalingen worden verhogingen aangerekend, daarom vragen we je om te betalen tegen de 25ste van de laatste maand van elk kwartaal (op 25/03, 25/06, 25/09 en 25/12). Op de voorzijde van je afrekening vind je de bijdrage van het huidige kwartaal en de betaaldatum. Andere onbetaalde bijdragen, kosten of verhogingen staan eronder vermeld. Dat saldo moet je onmiddellijk betalen.

Je eindafrekening of regularisatie-afrekening ontvang je meestal in de loop van het tweede kwartaal. Vallen je bijdragen te laag uit? Dan moet je bijbetalen vóór het einde van het derde kwartaal. Op dat bedrag hoef je geen verhogingen te betalen.

Je rechten als zelfstandige

Als zelfstandige in hoofdberoep of meewerkende echtgenoot in het maxistatuut, betaal je sociale bijdragen die je talloze rechten opleveren.

Verschillende organisaties, waaronder ook Acerta, staan klaar om je alle informatie te verstrekken over je rechten, de voorwaarden waaraan je moet voldoen, en meer. Voorts bestaan er ook oplossingen om je te helpen bij een eventuele tegenslag.

Het document in bijlage geeft je alvast een algemeen overzicht: