De afrekening

Afrekeningen in één oogopslag

Als zelfstandige ben je je eigen baas. Je staat dus ook zelf in voor je sociale zekerheid – met de hulp van je Acerta sociaal verzekeringsfonds. Wij zorgen dat je dossier in orde is. Zo bouw je als zelfstandige zorgeloos rechten op voor je pensioen, kinderbijslag, ziekteverzekering,… 

In het klantenportaal MyAcerta vind je een duidelijk overzicht van al je afrekeningen. Je kan hier snel je openstaand saldo van de sociale bijdrage en VAPZ raadplegen én betalen, duplicaten en attesten opvragen, simulaties maken en wijzigingen doorgeven.

Meer informatie over het hoe, wat en waarom van je afrekeningen?
We zetten hier alles op een rijtje:

Voordeligste sociaal verzekeringsfonds

Om je dossier te beheren, rekent je sociaal verzekeringsfonds een percentage boven op je wettelijke bijdragen. Bij Acerta is dat 3,05 procent – de laagste beheerskost van het land. Andere fondsen rekenen tot wel 4,25 procent aan. Een zelfstandige in hoofdberoep betaalt een minimale beheerskost bij Acerta van 87,50 euro, en een maximale kost van 501,44 euro per jaar. Bij andere fondsen kunnen die bedragen oplopen tot respectievelijk 121,92 euro en 698,73 euro per jaar.

Wanneer je afrekeningen en regularisaties betalen?

Je kwartaalbijdragen betaal je uiterlijk vóór het einde van elk kwartaal. Voor laattijdige betalingen worden verhogingen aangerekend, daarom vragen we je om te betalen tegen de 25ste van de laatste maand van elk kwartaal (op 25/03, 25/06, 25/09 en 25/12). Op de voorzijde van je afrekening vind je de bijdrage van het huidige kwartaal en de betaaldatum. Andere onbetaalde bijdragen, kosten of verhogingen staan eronder vermeld. Dat saldo moet je onmiddellijk betalen.

Je eindafrekening of regularisatie-afrekening ontvang je meestal in de loop van het tweede kwartaal. Vallen je bijdragen te laag uit? Dan moet je bijbetalen vóór het einde van het derde kwartaal. Op dat bedrag hoef je geen verhogingen te betalen.

Zelf aan de slag

Zelf bepaalde aanpassingen maken aan je dossier? Dat doe je eenvoudig via ons klantenportaal MyAcerta.

Je rechten als zelfstandige

Als zelfstandige in hoofdberoep of meewerkende echtgenoot in het maxistatuut, betaal je sociale bijdragen die je talloze rechten opleveren.

Verschillende organisaties, waaronder ook Acerta, staan klaar om je alle informatie te verstrekken over je rechten, de voorwaarden waaraan je moet voldoen, en meer. Voorts bestaan er ook oplossingen om je te helpen bij een eventuele tegenslag.

Het document in bijlage geeft je alvast een algemeen overzicht:

Meer informatie over de verschillende uitkeringen in het sociaal statuut, vind je onder thema’s en dossiers.