E-documenten: regel je sociale zaken

Download het document dat je nodig hebt, vul het correct in en bezorg het ons. Wij zorgen ervoor dat jouw dossier zo snel mogelijk in orde komt.

Ga je naar een ander vestigingsadres, verander je van bank of breid jij je zaak met een vestiging uit? Laat dit onmiddellijk aanpassen in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Stuur ons je aanvraag en wij regelen dit voor je.

Of verandert je onderneming van naam? Ga je andere of bijkomende activiteiten uitoefenen, en heeft dat een weerslag op je recht op btw-aftrek? Of wil jij je btw-teruggave op een ander rekeningnummer laten storten? Geef hier je wijzigingen op en wij laten ze registreren.

Aansluitingsdocumenten voor reeds actieve zelfstandigen die al aangesloten zijn bij een ander fonds maar naar Acerta willen overstappen of voor bestaande vennootschappen die naar het sociaal verzekeringsfonds van Acerta willen overkomen.

Maar ook de documenten voor een allereerste aansluiting vind je hier terug.

Op basis van artikel 37 van het Algemeen Reglement Sociaal Statuut Zelfstandigen (ARS) kan je jouw hoofdberoep laten gelijkstellen met een bijberoep. Zo betaal je minder of geen sociale bijdragen. Deze uitzonderlijke regeling geldt voor gehuwden, weduwen/weduwnaars, vastbenoemde leerkrachten, politici en meewerkende partners met een beperkt inkomen.

Als je sinds kort zelfstandige in hoofdberoep bent, heb je mogelijk recht op een bijdragekorting in je startjaar. Acerta zal de korting automatisch toepassen in de berekening van je definitieve bijdrage. Je kan ze dus niet mislopen. Maar als je de definitieve bijdrageberekening niet wenst af te wachten, kan je nu al een voorlopige korting aanvragen.

 

Heb je economische moeilijkheden, ging  je zaak kopje onder of zorg jij voor je zieke partner? Dan heb je in bepaalde gevallen recht op een uitkering. Die ondersteunt je even - tot je weer op eigen vleugels verder kunt. Stuur ons je aanvraag zo snel mogelijk aangetekend per post toe.

Als zelfstandige moeder in hoofdberoep of als meewerkende echtgenote in het maxistatuut heb je na de geboorte van je kind recht op 105 gratis dienstencheques. Vraag ze hier aan.

Een overbruggingsuitkering vraag je aan na een faillissement, collectieve schuldenregeling, een gedwongen stopzetting door brand, natuurramp, allergie of door economische moeilijkheden. Doe dit ten laatste voor het einde van het tweede kwartaal dat op het kwartaal van de stopzetting volgt.

Ga je met pensioen of staak jij je zelfstandige activiteit? Ben je niet langer als meewerkende partner actief? Dan moet je jouw dossier als zelfstandige bij Acerta afsluiten. Dat regel je eenvoudig online - met je eID via je portaal. 

Of je stuurt een ereverklaring - samen met een officieel bewijs van stopzetting. Dat doe je uit eigen naam als je een eenmanszaak hebt. Ben je een vennoot? Dan laat je het bevestigen door de mandataris.

Je kunt hier ook de gelijkstelling wegens ziekte en de voortgezette verzekering aanvragen. Vergeet ook niet om de inschrijving van de onderneming in de KBO stop te zetten. Ook dit regelen we voor je.