Jouw afrekening

Je afrekeningen in één oogopslag

Als zelfstandige ben je je eigen baas. Je staat dus ook zelf voor je sociale zekerheid in – met de hulp van je Acerta sociaal verzekeringsfonds. Wij zorgen dat je dossier in orde is. Zo bouw je als zelfstandige zorgeloos rechten op voor je pensioen, kinderbijslag, ziekteverzekering, … 

Zicht houden op het hoe, wat en waarom van je afrekeningen?
We zetten hier alles op een rijtje. 

Voordeligste sociaal verzekeringsfonds

Om je dossier te beheren, rekent je sociaal verzekeringsfonds een percentage boven op je wettelijke bijdragen. Bij Acerta is dat 3,05 procent – het laagste van het land. Andere fondsen rekenen tot wel 4,25 procent aan. Voor een zelfstandige in hoofdberoep bedragen de minimale beheerskosten bij Acerta 21,18 euro per kwartaal, de maximale 121,39 euro. Bij andere fondsen lopen die bedragen op tot 29,51 en 169,15 euro.

Wanneer je afrekeningen en regularisaties betalen?

Je kwartaalbijdragen betaal je uiterlijk voor het einde van elk kwartaal: op 25/03, 25/06, 25/09 en 25/12. Op de voorzijde van je afrekening vind je de bijdrage van het huidige kwartaal en de betaaldatum. Andere onbetaalde bijdragen, kosten of verhogingen staan eronder vermeld. Dat saldo moet je onmiddellijk betalen.

Je eindafrekening of regularisatie-afrekening ontvang je meestal in de loop van het tweede kwartaal. Vallen je bijdragen te laag uit? Dan moet je bijbetalen vóór het einde van het derde kwartaal. Op dat bedrag hoef je geen verhogingen te betalen.

Zelf aan de slag

Zelf bepaalde aanpassingen doen aan je dossier? Log dan in op je persoonlijke portaal. Deze zaken regel je gemakkelijk zelf:

  • Je inkomstenraming doorgeven: als Acerta-klant pas je je voorlopige sociale bijdragen soepel aan je inkomsten aan (vermindering of verhoging).
  • De stopzetting van je zelfstandige activiteit melden aan Acerta.
  • Je gegevens in de KBO actueel houden.
  • Een aanvraag doen om na je pensionering geen bijdrageregularisaties meer te ontvangen.
  • Een duplicaat van je fiscaal attest downloaden.

Je rechten als zelfstandige

Als zelfstandige in hoofdberoep of meewerkende echtgenoot in het maxistatuut, betaal je sociale bijdragen die je talloze rechten opleveren.

Verschillende organisaties, waaronder ook Acerta, staan klaar om je alle informatie te verstrekken over je rechten, de voorwaarden waaraan je moet voldoen, en meer. Voorts bestaan er ook oplossingen om je te helpen bij een eventuele tegenslag.

Het document in bijlage geeft je alvast een algemeen overzicht:

Meer informatie over de verschillende uitkeringen in het sociaal statuut, vind je onder thema’s en dossiers.