Vorige

Belgische werknemers namen tijdens paasvakantie opvallend meer verlof dan vorige jaren

08 mei 2022

Brussel, 8 mei 2022 – De werkende Belg nam tijdens afgelopen paasvakantie opvallend meer verlof dan de voorbije twee jaar. Tussen 4 en 18 april werd 6,89%van de werkbare uren opgenomen als vakantie. Dat is 57% meer in vergelijking met 2021 en 36% meer in vergelijking met 2020. Dat stelt hr-dienstenbedrijf Acerta vast op basis van de gegevens van 260.000 werknemers. De cijfers van de paasvakantie komen bijna op het niveau van vóór corona. “Goed nieuws, want vakantie spreiden over het hele jaar is gezond voor zowel werknemers als bedrijven”, stelt Acerta.

Leestijd: Later lezen?

In 2020 en 2021 – in volle coronacrisis – nam de Belg opvallend minder verlof tijdens de paasvakantie dan anders, door de coronamaatregelen in eigen land én in het buitenland. Gevolg: werknemers namen massaal op dezelfde momenten vakantie tijdens de periodes zonder lockdowns, waardoor de vakantieplanning in bedrijven een complexe puzzel werd. Dit jaar is onze vakantiehonger vroeg op het jaar al een stuk groter: de werkende Belg nam gemiddeld 6,89% van de werkbare uren tijdens de paasvakantie op als vakantie. De cijfers blijven daarmee slechts 1,5% onder de vakantiecijfers van 2019, maar liggen wel 57% hoger dan vorig jaar en 36% hoger dan in 2020.

Paasvakantie: % aan werkbare uren dat als vakantie werd opgenomen

Figuur 1: Paasvakantie: % aan werkbare uren dat als vakantie werd opgenomen

Bijna een kwart van de werkende Belgen (23%) heeft tijdens de paasvakantie vakantie opgenomen, zo blijkt nog uit de cijfers. Dat zijn er bijna evenveel als gemiddeld in de paasvakantie in de jaren vóór corona.

Marijke Beelen, experte bij Acerta Consult: “De voorbije twee jaar moesten we rond deze tijd al vaststellen dat werknemers vakantie uitstelden naar later op het jaar. Niet geheel onlogisch, gezien de coronamaatregelen, het feit dat de horeca grotendeels dicht was en reizen ook niet evident. Het is goed nieuws dat werknemers dit jaar terug meer verlof opnemen vroeg op het jaar. Zowel voor het mentale welzijn als voor de vakantieplanning in bedrijven. De ‘grote vakantie’ tijdens de zomermaanden komt er sneller aan dan we denken. Het is nu al belangrijk voor bedrijven om eventuele conflicten op vlak van verlofregeling te traceren én op te lossen.

 

Over de cijfers

De verzamelde gegevens zijn gebaseerd op de werkelijke gegevens van een set van 260.000 werknemers in dienst bij meer dan 40.000 werkgevers uit de private sector, waartoe zowel kmo’s als grote ondernemingen behoren. De dataset heeft betrekking op de paasvakantie van 2022, 2021, 2020 en 2019, waarbij de paasvakantie in 2021 3 weken telde in plaats van 2 weken in de andere jaren.

Deel dit artikel