Vorige

Corona: 54% van werkgevers verwacht geen omzetverlies

12 maart 2020

Amper 17% van bedrijven versoepelt thuiswerk om verspreiding coronavirus tegen te houden

Brussel, 12 maart 2020 – 9 op de 10 werkgevers in België voerde sinds de uitbraak van het coronavirus strengere hygiënemaatregelen in op de werkvloer. Maar daar stoppen helaas de maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te houden. Slechts 19% van onze bedrijven verplicht thuiswerk voor personeel dat uit risicogebieden komt en amper 17% versoepelde de policy rond telewerk. 9% van de werkgevers vindt dat zakenreizen naar risicogebieden nog kunnen. Nochtans verwacht de helft van de ondervraagde bedrijven omzet te verliezen door het coronavirus. Dat alles blijkt uit een bevraging van ACERTA. De hr-dienstenleverancier raadt bedrijven aan zich de komende dagen beter voor te bereiden om verspreiding van het coronavirus te beperken.

Leestijd: Later lezen?
Strengere hygiënemaatregelen? Check!

Het mag niet verbazen, het coronavirus heeft een impact op de werking van bedrijven. De preventiemaatregel waarop we door experten via de media het eerst attent werden gemaakt, en die ook vrij makkelijk haalbaar is, nl. strengere hygiënemaatregelen, vinden zo goed als bij alle werkgevers (93%) weerklank. Maar over verdere consequenties van corona lijken de meeste ondernemingen voor zichzelf nog het juiste evenwicht te zoeken.

Telewerk nog te weinig als troef - preventief én als test voor mogelijke lockdown - ingezet

Door het coronavirus is thuis- of telewerk ineens een actueel thema. Maar de reactie op de werkvloer volgde tot nu toch vooral de chronologie van het besmettingsgevaar. De focus lag eerst op werknemers die terugkwamen uit risicogebied: 19% van de werkgevers maakte thuiswerk voor hen verplicht, ziek of niet ziek. Verder tonen de cijfers rond telewerk van midden maart een eerder afwachtende houding: slechts 17% versoepelde de policy rond telewerk, 18% voerde een policy van telewerk in.
Katelijne Verboomen, directeur Kenniscentrum Acerta Consult: “We lijken toch vooral meer reactie dan proactie te moeten vaststellen. Terwijl thuiswerk niet alleen een preventiemaatregel hoeft te zijn. De mogelijkheden van breed uitgerold thuiswerk zo snel mogelijk uitproberen is ook een heel goede test voor mocht het toch tot een lockdown komen en je wil als bedrijf actief blijven. Wie kan thuis werken? Kunnen onze servers het aan? Is er een policy rond thuiswerk, moet die worden aangepast, is die voor iedereen duidelijk? Enz. Daar nu duidelijkheid over krijgen zal alleen maar voordelen hebben, zelfs als die lockdown er niet komt.”

Stand van zaken thuiswerk

Figuur: stand van zaken thuiswerk

Werkgevers volgen overheid qua reisadvies

Ook wat reisadvies betreft, volgt de werkgever eerder dan zelf aan te sturen. Staat de overheid nog reizen toe, dan de meeste werkgevers ook. Raadt de overheid reizen naar risicogebied af, dan de meeste werkgevers ook.
Katelijne Verboomen: “Het viel op dat op 12 maart 9% van de werkgevers nog zegde zakenreizen naar een risicogebied niet te zullen verbieden. Er wordt toch blijkbaar vooral naar de ander gekeken, eerder dan zelf knopen door te haken.”

Ziek, actief of tijdelijk werkloos door overmacht, elke situatie zijn correcte verloning

En hoe zit het met quarantaine en verloning? Ongeveer de helft van de werkgevers klasseert werknemers in quarantaine als ziek. Eveneens ongeveer de helft betaalt het loon van werknemers in quarantaine gewoon door.
Katelijne Verboomen: “Wat is quarantaine? Is de werknemer in quarantaine effectief ziek, dan wordt het loon de eerste 30 ziektedagen sowieso doorbetaald. Werkt de werknemer vanuit de plaats waar hij/zij in quarantaine zit, dan is het logisch dat dan het loon doorloopt. Wordt quarantaine opgelegd, dan is dat overmacht en kan tijdelijke werkloosheid worden ingeroepen. Elke situatie heeft zo zijn correcte antwoord.”

Helft bedrijven verwacht geen omzetverlies

Wat de economische impact van het coronavirus betreft, is het beeld midden maart nog fiftyfifty: 54% verwacht geen omzetverlies, de andere helft wel. Maar daarvan verwachtte 39% dat het verlies toch onder de 20% zou blijven, wat al bij al een vrij positieve inschatting van de situatie is.

Liever proactiever

Katelijne Verboomen: “Wat wij werkgevers i.v.m. het coronavirus vooral nog zouden willen aanraden is: probeer je echt goed voor te bereiden. Wat doe je om je organisatie en je medewerkers te beschermen? Het is belangrijk om een duidelijk beleid uit te tekenen: hoe voorzie je de continuïteit van je onderneming? Voor welke functies kan je thuiswerk makkelijk organiseren? Voor welke functies moet je extra zaken voorzien? Thuiswerk kan ook op verschillende manieren, je kan occasioneel of structureel thuiswerk voorzien of tijdelijk afspreken dat de plaats van tewerkstelling de thuisbasis van de werknemer is. In elk van deze gevallen is het aan te raden om goede afspraken te maken met je medewerkers. Welke uren moeten ze werken? Is er sprake van een kostenvergoeding voor elektriciteit, verwarming, internet? Hoe zit het met de arbeidsongevallenregeling? Ontbreken die afspraken, riskeer je in discussies terecht te komen over achterstallig loon of overloon of over verworven rechten. En wat doe je bv. met bezoekers? Laat je hen vooraf een document tekenen waarin staat dat ze niet in risicogebied zijn geweest? Enzovoort. Er zijn meer aspecten aan een goede voorbereiding dan soms wordt gedacht. Het is belangrijk dat werkgevers zich bewust zijn van de situatie vandaag, maar ook van de situaties die zich nog zouden kunnen voordoen. Hoe beter je bent voorbereid, hoe meer je als werkgever met een gerust gemoed naar de toekomst kunt kijken. Verstandig proactief zijn is niet hetzelfde als panikeren, wel integendeel.”

Over de cijfers

De gegevens komen van een online bevraging onder een representatief staal van 745 bedrijven met minstens 50 werknemers. De bevraging liep van 10 t.e.m. 12 maart, er waren 117 respondenten.

Deel dit artikel