Overname handelszaak

Neem je als starter een bestaande handelszaak over? Strak plan. Je hoeft niet vanaf nul te beginnen, en je kan meteen je stempel op je nieuwe zaak drukken. Maar hoe ben je zeker dat er geen lijken uit de kast vallen? Acerta weet raad.

Bewijs van schuldenloosheid

Stel: je neemt een bloeiende handelszaak over. Maar wat als blijkt dat je overdrager nog sociale en/of belastingschulden heeft? Erger nog: als nieuwe eigenaar moet jíj voor die schulden opdraaien. Dat maak je liever niet mee. Acerta helpt je dit scenario te voorkomen. Vraag aan de persoon die zijn of haar zaak aan jou overdraagt om een certificaat voor overname bij ons aan te vragen. Het gaat om een certificaat dat door de wet wordt voorzien, in toepassing van artikel 16ter §3 van het Koninklijk Besluit nr. 38 van 27 juli 1967.

Dit certificaat wordt afgeleverd door Acerta als de overdrager geen onbetaalde sociale bijdragen meer heeft. We kijken hierbij niet enkel naar de eigen bijdragen van de overdrager, maar ook naar de bijdragen waarvoor hij of zij hoofdelijk aansprakelijk is. Het certificaat blijft 30 dagen geldig.

Certificaat overname aanvragen

De overdrager van de handelszaak kan het attest aanvragen via onderstaande knop. Wij controleren of er nog openstaande sociale schulden zijn, brengen de overdrager op de hoogte en/of bezorgen het certificaat. Dat voegen jullie toe aan de overnameovereenkomst, en jij kan op beide oren slapen.