Wat is btw-plicht?

Als zelfstandige ondernemer ben je in de meeste gevallen btw-plichtig. Dat betekent dat je btw aanrekent op de facturen voor je klanten. Het gaat om een verbruikersbelasting op goederen en diensten die wordt doorgerekend aan je klant. Als btw-plichtige zelfstandige heb je ook recht op btw-aftrek: je hoeft geen btw te betalen op goederen of diensten die je voor je zaak aankoopt.

Leestijd: Later lezen?

Btw aanrekenen, van 6 tot 21%

Ben je handelaar, dan ben je in principe btw-plichtig. Je rekent btw aan voor elke factuur die je uitreikt en je stort het btw-bedrag door aan de schatkist. Ook als zelfstandig helper in een eenmanszaak ben je in principe btw-plichtig, tenzij je onder leiding van familieleden werkt in een familiebedrijf. Sommige vrije beroepen en beroepen met een sociaal karakter zijn vrijgesteld van btw-plicht. Als je een kleine onderneming hebt, met een omzetcijfer lager dan 25.000 euro, ben je wel btw-plichtig maar kan je een vrijstelling van de aangiftes aanvragen. 

Het normale btw-tarief bedraagt 21%. Daarnaast is er een tarief van 6%, dat onder meer geldt voor bepaalde renovatiewerken, landbouwproducten, bepaalde voedingsmiddelen, alcoholvrije dranken, bepaalde geneesmiddelen, boeken en bepaalde tijdschriften. Het btw-tarief van 12% geldt onder meer voor steenkool en voor abonnementen op betaaltelevisie. Op de website van de federale overheid vind je een overzicht van de btw-tarieven.

Recht op btw-aftrek

Als btw-plichtige zelfstandige heb je recht op btw-aftrek. Dat betekent dat je geen btw hoeft te betalen op goederen en diensten die je voor je zaak aankoopt. In de praktijk komt het er meestal op neer dat je bij je aankoop wel btw betaalt aan je leverancier. Later wordt dat bedrag dan in mindering gebracht als jij de btw die je aan jouw klanten hebt aangerekend, moet betalen aan de schatkist.

Je btw-boekhouding bijhouden

Je houdt je btw-boekhouding bij, op papier of elektronisch. De btw-boekhouding omvat: 

 • een inkomend en uitgaand factuurboek

 • een dagontvangstenboek

 • een tabel van bedrijfsmiddelen

Houd je je boekhouding bij op papier, dan moet je daarvoor gebruik maken van speciale ingebonden en ingenaaide registers waarop vermeld staat hoeveel gedrukte bladzijden het register bevat. Die registers kan je krijgen bij een drukker. Samen met je register krijg je een identificatieformulier.

Dat vul je in vóór je het register voor het eerst gebruikt en lever je af bij het ondernemingsloket. Het bevat de naam van je onderneming, je ondernemingsnummer, het doel van de boeken en de plaats in de reeks, het aantal bladzijden van de registers plus de naam en het ondernemingsnummer van de drukker. Vergeet niet dat het ondernemingsloket dit formulier voor je bijhoudt.

Btw-aangiftes doen

Op regelmatige tijdstippen moet je een aangifte doen van je activiteiten. Het tijdstip hangt af van je jaaromzet en je sector:

 • jaaromzet > 2.500.000 euro: 
  maandelijkse aangifte, uiterlijk op de 20ste van de maand na de maand waarop de handelingen betrekking hebben  

 • jaaromzet < 2.500.000 euro: 
  je kan kiezen voor een kwartaalaangifte, uiterlijk op de 20ste van de maand na het betreffende kwartaal. Kies je voor een kwartaalaangifte, dan moet je wel voorschotten betalen.

 • in de volgende sectoren kan je alleen kiezen voor kwartaalaangiften als je jaaromzet maximum 250.000 euro bedraagt: 

  - minerale oliën 

  - toestellen voor mobiele telefonie en computers, hun randapparatuur, toebehoren en onderdelen 

  - landvoertuigen uitgerust met een motor onderworpen aan de reglementering betreffende de inschrijving van voertuigen

Vanaf 2009 zijn alle Belgische bedrijven die om het kwartaal hun btw-aangifte doen, verplicht om die aangifte elektronisch te doen. Dat zijn ook de bedrijven met een omzet van minder dan een miljoen euro.  

En dit hoort er ook bij:

 • een jaarlijkse listing indienen van je verkopen aan Belgische btw-plichtige afnemers

 • per kwartaal een intracommunautaire listing indienen  

 • boeken en stukken bewaren 

 • een aangifte doen als je je activiteiten wijzigt of stopzet

Je rekent btw aan voor elke factuur die je uitreikt en je stort het btw-bedrag door aan de schatkist.

Stap voor stap naar je lancering?

Gratis stappenplan

Stap voor stap naar je lancering

 • Bereid je start voor met alle info op één plaats
 • Stap voor stap de weg naar een carrière als zelfstandige
 • Gepersonaliseerd en op maat van jouw zaak of praktijk
Download nu je stappenplan
Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen?

Alle starters zitten met vragen. Dat is normaal. Een duidelijk antwoord is wat jij nu wil. Ook dat is normaal.

Bekijk alle startersvragen Bekijk alle startersvragen voor dit topic