Een plan om te starten, hoe begin ik eraan?

Je hebt een gat in de markt ontdekt. Er stroomt ondernemersbloed door je aderen. Je hebt altijd al op eigen benen willen staan. Jij wordt zelfstandige, dat is beslist. Maar hoe begin je daaraan?

Leestijd: Later lezen?

Hoe een zaak starten? Begin eraan

 

Ondanks creativiteit, ambitie, een zekere koppigheid, positieve ingesteldheid, gezonde competitiedrang, vastberadenheid leidt niet elk goed commercieel idee tot de start van een onderneming.  Eén duwtje, meer is er soms niet nodig om een starter gestart te krijgen. 

Tijdens de voorbereiding van een eigen zaak gaan de meeste ondernemers door vier fasen en sommige daarvan vragen wat meer inspanningen dan anderen:

  • Je begint met het waarom van je idee, met de reden van bestaan van je zaak.
  • Dan probeer je een klare kijk op een concreet plan te krijgen.
  • Je zet je plan om in cijfers.
  • En wat je dan nog nodig hebt zijn klanten. Waar/hoe vind je die?

Goed begonnen is half gewonnen

Je droomt al een tijdje van een eigen zaak, een winkel of je wil beginnen met een vrij beroep. Nu ben je op het punt gekomen dat je de sprong echt zal wagen. Maar hoe vertel je thuis over je plannen? Of wat zeg je tegen je vrienden? En hoe overtuig je de bank of een andere geldschieter om mee te gaan in jouw idee?

Een klare kijk op je plan

Waar moet je allemaal aan denken? Heb je een locatie nodig? Materieel? Grondstoffen? Welke voorraden? Hoe ga je klanten aantrekken? ... Er komt zoveel op je af dat je door het bos de bomen niet meer ziet en je weet niet goed waar eerst te beginnen ...

Zet je plan om in cijfers

Je vrienden en familie zijn mee met je verhaal, je boekhouder is op de hoogte en ook je bank weet dat je plannen hebt om een zaak op te starten. Nu is de tijd gekomen om met die twee laatsten rond de tafel te gaan zitten en concreet de financiële haalbaarheid van jouw idee te bekijken.

Kom uit je kot!

Geen zaak zonder klanten. Maar waar komen ze vandaan? Waar vind je ze en zij jou? Hoe krijg je ze tot bij jou? Hoe zorg je ervoor dat ze bij jou kopen? En dat ze terugkomen? Voor meer van hetzelfde of voor nog andere producten/diensten?

Jouw vragen zijn ook de vragen van andere starters

De geschikte ondernemingsvorm, je sociaal statuut als ondernemer, sociale bijdragen, de btw-vereisten, verzekeringen al dan niet ... alles waar jij als starter vragen over hebt, daar zaten starters vóór jou ook mee. Een helder antwoord op elk van die vragen en alles verzameld op één plaats, dat is pas handig!

Stap voor stap door het starterplan

Ben jij een ondernemer? Heb je wel nog dat eerste zetje nodig om het ook effectief te worden? Hier is het. Klik nu door naar het starter-stappenplan. Stap voor stap geraakt jouw idee in de startblokken.

Bekijk onze start-up video

No stress, jij bent heus niet de eerste starter!

Stap voor stap naar je lancering?

Gratis stappenplan

Stap voor stap naar je lancering

  • Bereid je start voor met alle info op één plaats
  • Stap voor stap de weg naar een carrière als zelfstandige
  • Gepersonaliseerd en op maat van jouw zaak of praktijk
Download nu je stappenplan
Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen?

Alle starters zitten met vragen. Dat is normaal. Een duidelijk antwoord is wat jij nu wil. Ook dat is normaal.

Bekijk alle startersvragen Bekijk alle startersvragen voor dit topic