Hoe kan ik als zelfstandige mijn pensioen veilig stellen?

Moet je wakker liggen van je pensioen? Het wettelijke pensioen is eerder bescheiden. Hoe zorg je er dan voor dat je toch volop kan genieten van je grijze haren? Met een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) zit je goed. Pensioensparen op jouw maat, zeg maar.

Leestijd: Later lezen?

Als zelfstandige moet je je aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Via dat fonds betaal je sociale bijdragen. Daarmee bouw je onder meer rechten op voor je pensioen.We gaan ervan uit dat je graag ongeveer dezelfde levensstandaard aanhoudt na je carrière. Het VAPZ helpt je daarbij.

Ga voor een VAPZ!

Als zelfstandige kan je aan pensioensparen doen. Voor de bedragen die je op die manier investeert, krijg je belastingvermindering. Maar er is nóg een fiscaal erg aantrekkelijke manier om je appeltje voor de dorst vorm te geven: het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen of VAPZ. De bijdragen die je voor je VAPZ betaalt, zijn fiscaal aftrekbaar. Het eindkapitaal dat je bij je pensioen uitbetaald krijgt, wordt mild belast.

Een startende zelfstandige in bijberoep die nog voorlopige bijdragen betaalt, kan nog geen VAPZ afsluiten. Enkel als je inkomen van 3 jaar terug even hoog is als de drempel voor een hoofdberoep kan je ook toetreden.

Pensioensparen op maat van ondernemers? Met een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) zit je goed.

Bekijk onze start-up video

Stap voor stap naar je lancering?

Gratis stappenplan

Stap voor stap naar je lancering

  • Bereid je start voor met alle info op één plaats
  • Stap voor stap de weg naar een carrière als zelfstandige
  • Gepersonaliseerd en op maat van jouw zaak of praktijk
Download nu je stappenplan
Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen?

Alle starters zitten met vragen. Dat is normaal. Een duidelijk antwoord is wat jij nu wil. Ook dat is normaal.

Bekijk alle startersvragen Bekijk alle startersvragen voor dit topic