Freelancer worden, wat houdt dat in?

Wij hebben het hier, als we spreken over ‘freelancers’, over een zelfstandige zonder personeel die tijdelijke betalende opdrachten doet. Die freelancer is van niemand de werknemer, hij is leverancier van zijn eigen diensten. Is freelancen iets voor jou?

Leestijd: Later lezen?

Wat is een freelancer?

Een freelancer is een werkvorm die het goed doet op een arbeidsmarkt waar de vraag naar flexibiliteit groot is. Eigenlijk zeg je als freelancer: dit kan ik goed en ik kan het voor jou doen als je wil. Wie jouw specifieke talent/expertise kan gebruiken, kan jou dus als freelancer inschakelen.  Meestal is dat tijdelijk en/of voor specifieke projecten. Als freelancer werk je nu eens twee dagen per week in een bedrijf, dan weer fulltime een week, dan weer maar een paar uur. Soms werk je bij je opdrachtgever, soms van thuis, soms elders. Soms werk je voor iemand voor wie je al eerder werkte en je hebt ook klanten die eenmalig van je talent zullen gebruikmaken.

Als zelfstandige freelancer ben je voor je opdrachtgever een leverancier

De relatie tussen werkgever en werknemer is hiërarchisch: de werkgever leidt, houdt toezicht, heeft het gezag. Bij de zelfstandige freelancer is dat niet het geval. Jij komt met je opdrachtgever overeen wat waar, wanneer en hoe en hoeveel dat moet kosten.

Waar werknemers een vast loon krijgen, zal je als zelfstandige freelancer (m/v) jouw prestaties aan je opdrachtgevers factureren. Die opdrachtgever is jou geen vakantiegeld of 13de maand, geen gewaarborgd maandloon bij ziekte of betaalde feestdagen verschuldigd. Hij betaalt voor zijn zelfstandige freelancer(s) evenmin werkgeversbijdragen of bv. een ongevallenverzekering. Jij bent voor je opdrachtgever een leverancier. Voer je een werk goed uit, dan zijn alle credits voor jou. Voer je een werk niet goed uit, dan is het aan jou als freelancer om het recht te zetten. Jijzelf hebt het de vrijheid én de verantwoordelijkheid.

Voordelen van freelance werk

  • Jij neemt de regie van je loopbaan in handen.
  • Jij bepaalt wat je talent is en je kan je daarin verder specialiseren.
  • Jij bent partner van je opdrachtgever, je onderhandelt op gelijke voet over wanneer, hoe en waar je werkt.
  • Je kan zelf je doelen stellen, ook over wat je wilt verdienen.

Nadelen van freelance werk

  • Je moet zelf op zoek naar opdrachten. Je hebt dus hoe dan ook commerciële vaardigheden nodig.Je hebt geen werkzekerheid. Geen werk = geen geld.
  • Je hebt geen werkzekerheid. Geen werk = geen geld.
  • Je hebt geen gewaarborgd maandinkomen bij ziekte, geen 13de maand, geen dubbel vakantiegeld, geen betaalde feestdagen, geen vakantiegeld en je wettelijk pensioen zal iets lager zijn dan dat van een werknemer.
Michel Piedfort

Geschreven door Michel Piedfort

Michel Piedfort is oprichter van Freelancenetwork.be (www.freelancenetwork.be), de freelance website die vorig jaar meer dan 6.000 freelance jobs binnen kreeg. Hij begeleidt ook freelancers bij de opstart van hun freelance activiteit of de uitbouw er van. Hij is als loopbaanbegeleider aangesloten bij een erkend loopbaancentrum van VDAB.

Stap voor stap naar je lancering?

Gratis stappenplan

Stap voor stap naar je lancering

  • Bereid je start voor met alle info op één plaats
  • Stap voor stap de weg naar een carrière als zelfstandige
  • Gepersonaliseerd en op maat van jouw zaak of praktijk
Download nu je stappenplan
Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen?

Alle starters zitten met vragen. Dat is normaal. Een duidelijk antwoord is wat jij nu wil. Ook dat is normaal.

Bekijk alle startersvragen Bekijk alle startersvragen voor dit topic