Kan ik leven van mijn zelfstandige activiteit?

Nog een belangrijke vraag die je jezelf als starter stelt, is: zal ik wel genoeg verdienen om van te leven. Hoe hoog je inkomsten moeten zijn om op het einde van de maand voldoende over te houden, kan je vooraf berekenen.

Leestijd: Later lezen?

Ook ondernemers maken een bruto-netto berekening

Een werknemer weet wat hij maandelijks netto op zijn rekening gestort krijgt, maar ook een starter wil zicht hebben op wat hij zal overhouden aan het einde van de maand. Het kan zelfs een doorslaggevend argument zijn om de sprong naar zelfstandigheid wel of niet te wagen.

Van bruto-inkomsten direct naar uitgaven

Een zelfstandige ontvangt zijn inkomen niet van een werkgever, wel van zijn klanten. Maar bijlange na niet alles wat de klanten betalen, is netto-inkomen. Een deel van het geld dat binnenkomt heeft meteen een bestemming: het gaat naar je beroepskosten zoals de huur, energieverbruik, onderhoud, erelonen, informatica, verplaatsingskosten, communicatiemiddelen, reclame, representatiekosten, (sociale bijdragen op) personeelskosten, afschrijvingen, gemeente- en provinciebelastingen, enz. 

Actief in de groot- of detailhandel?

Sommige activiteit impliceren dat je goederen aankoopt om ze nadien te verkopen. Om dan jouw inkomen te berekenen, wil je eerst weten wat er verkoopprijs min kostprijs overblijft. Let wel, de kostprijs is meer dan alleen de aankoopprijs van je goederen. Daar kunnen nog bijkomen: commissies, verzekeringen, transportkosten, kostprijs stockbeheer, kosten van laden en lossen, enz.

Bijdragen en belastingen eraf

Nadat je van je bruto-inkomsten de kosten hebt afgetrokken, dien je ook nog de sociale bijdragen voor zelfstandigen en daarna de belastingen op de bekomen winst in mindering te brengen. Wat je dan overhoudt, dat is jouw netto-inkomen dat je kan besteden aan privé-uitgaven, zoals een loontrekkende met zijn salaris doet.

Netto is all-in!

En nog is dat niet alles. In het netto-inkomen van de zelfstandige zit alles inbegrepen: het vakantiegeld, de eindejaarspremie, andere extralegale voordelen (betaalde feestdagen of sectorale vergoedingen). Zelf aanvullende verzekeringen afsluiten en een appeltje voor de dorst voorzien voor je oude dag, is ook een goed idee.

Samen het financiële plaatje leggen

Niet zo simpel, die inschatting? Ze is alleszins belangrijk genoeg om je te laten begeleiden, bv. door een boekhouder en/of accountant. Ook de beroepsorganisatie van jouw sector kan je relevante, correcte en up-to-date informatie geven. Zij weten bijvoorbeeld meer over de marges die gehanteerd worden in jouw beroep, over de belangrijkste kostenposten enz. Ook hun goed advies is geld waard.

En dan nu ... een concreet voorbeeld

Hier vind je de berekening voor Adam, een alleenstaande, zelfstandige adviseur die in Brussel woont en niemand ten laste heeft. Voor jouw persoonlijke simulatie pas je de cijfers aan jouw situatie aan. Je boekhouder/accountant kan je assisteren om dat zo realistisch mogelijk te doen.

Inkomsten Uitgaven Bruto Netto in handen
72 500 € / jaar Sociale bijdragen: 12 813 € Belastbaar bedrag: 49 687 € 29 985 € / jaar
72 500 € / jaar Geraamde kosten: 10 000 € Belastingen: 19 703 € 2 500 € / maand

 

Wat als ik/Adam meer wil verdienen?

Vind je je netto-inkomen te laag, dan kan je terugrekenen naar wat de consequenties zijn voor je bruto-inkomsten. Bijvoorbeeld, als jij/Adam € 2 800 netto wil overhouden, met nog steeds de € 10 000 beroepsuitgaven, zal de omzet aanzienlijk hoger moeten, tot € 88 000/jaar. De sociale bijdragen lopen dan op tot € 15 990 en de belastingen tot € 28 326.

Inkomsten Uitgaven Bruto Netto in handen

100 000 € / jaar

Sociale bijdragen: 16 200 €  Belastbaar bedrag: 73 800 € 39 600€ / jaar
100 000 € / jaar Geschatte kosten: 10 000 €  Belastingen: 34 200 € 3 300 € / maand

 

Of het financieel zal lukken, kan je inschatten.

Bekijk onze start-up video's

olivier.jpg

Geschreven door Olivier Kahn

Accountant, auteur van het boek “Een onderneming opstarten in de praktijk, 100 vragen - 101 antwoorden!” Olivier Kahn begeleidt en ondersteunt menig ondernemer. Hij verstrekt hen advies op de cruciale momenten van hun beroepsleven (oprichting, groei, onderneming in moeilijkheden) en staat hen bij in het dagelijks beheer van hun business. Olivier Kahn heeft zich gespecialiseerd in bedrijfsstrategie en –beheer. Hij coördineert verschillende ondernemingsprojecten. Verschillende overheidsopdrachten werden hem reeds toevertrouwd. Daarnaast verzorgt hij verschillende opleidingen en geeft regelmatig voordrachten. Hij is tevens auteur van diverse publicaties voor ondernemers. Hij coördineert de blog www.clicstarter.be.
Stap voor stap naar je lancering?

Gratis stappenplan

Stap voor stap naar je lancering

  • Bereid je start voor met alle info op één plaats
  • Stap voor stap de weg naar een carrière als zelfstandige
  • Gepersonaliseerd en op maat van jouw zaak of praktijk
Download nu je stappenplan
Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen?

Alle starters zitten met vragen. Dat is normaal. Een duidelijk antwoord is wat jij nu wil. Ook dat is normaal.

Bekijk alle startersvragen Bekijk alle startersvragen voor dit topic