Waar vind ik financiële steun bij de opstart van mijn zaak?

Afhankelijk van welke zaak je start, heb je meer of minder startkapitaal nodig. Wellicht heb je wat eigen middelen, uiteraard kan je een bank aanspreken voor een lening, maar wist je dat er nog andere bronnen voor financiële steun bestaan? Overheidssteun kan een optie zijn. Of crowdfunding. Of, wie weet, familie? Geld ligt nergens voor het rapen, maar met een goed idee kan er veel.

Leestijd: Later lezen?

Financier jouw zaak

Naast de klassieke lening bij de klassieke bank, zijn er nog alternatieve financieringskanalen die jouw zaak een financieel duwtje in de rug kunnen geven. Zo kan een starter bij heel wat instellingen en organisaties terecht om voordelig te lenen. En wie een innovatief project opzet, mag uitkijken naar extra steun. Het loont dus zeker de moeite hier tijd en energie in te steken.

Geld lenen van de bank?

Wil je je startkapitaal lenen? Volledig of een deel? De meeste banken hebben kredietformules (een lening) voor startende ondernemers. Ze zullen je vragen een uitgewerkt businessplan met financieel luik voor te leggen, waaruit o.a. zal moeten blijken dat je over eigen middelen beschikt om te investeren in jouw zaak. Ben je op zoek naar startkapitaal voor die koffiebar waar je altijd al van droomde? Dan sta je steviger in je schoenen als je bijvoorbeeld de huur van je zaak en alle ingrediënten zelf financiert. Voor de inrichting van je horecazaak schakel je dan de middelen van de bank in. Zo is het risico voor beide partijen een stuk kleiner en overzichtelijker.

Maar het kan ook gebeuren dat de bank een lening voor een beginnende zelfstandige te risicovol vindt, en/of dat je niet voldoende waarborgen kan voorleggen. In deze gevallen kan je op zoek gaan naar risicokapitaal. Dit wordt ook wel durfkapitaal genoemd, en wordt gefaciliteerd door risico-investeerders die potentieel zien in je idee. Waarom wordt het als risico bestempeld? Daar zijn 3 mogelijk redenen voor:

  1. Je idee heeft te weinig potentieel en het verdienmodel is twijfelachtig. Bijvoorbeeld; je wil een ijssalon open houden tijdens de winter. Investeren wordt een risico omdat er meer kosten dan opbrengsten worden geschat, maar misschien is er een investeerder dit idee geniaal vindt.
  2. Je businessplan is sterk en er zijn doorgroeimogelijkheden, maar … er moet eerst flink worden geïnvesteerd voordat we van winst mogen spreken. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de meeste maaltijdbezorgingsdiensten. Nu gaat het financieel steeds beter met Deliveroo en UberEats, maar in het begin kampte ze met zware verliezen.

  3. Ideeën die heel innoverend en technologisch van aard zijn, worden ook als risico gezien. Zowel vanwege het hoge kostenplaatje als de vraag of de klant er wel klaar voor is. De elektrische revolutie van Tesla is hier een sterk voorbeeld van.

Wie zijn deze risico-investeerders? Dit kunnen zowel privé als publieke partijen zijn. Zo zijn er o.a. Business Angels (private geldschieters), maar ook publieke risicokapitaalfondsen van de overheid:

PMV steunt ook je onderneming als je nog geen omzet, maar wel een sterk businessplan hebt. © PMV

PMV steunt ook je onderneming als je nog geen omzet, maar wel een sterk businessplan hebt. © PMV

Steun van de overheid

De opties voor overheidssteun verschillen naargelang de plaats waar je je zaak start. Maar waar kan je die steun voor je startkapitaal aanvragen? Om je wegwijs te maken in de mogelijke steunmaatregelen van de verschillende overheden is er per gewest een centrale database. Hierin vind je een handige zoekmachine om te weten te komen van welke steunmaatregelen jij gebruik kan maken.

Als zelfstandige sta je er dus niet helemaal alleen voor. Wil je meer weten over alle subsidiemogelijkheden? Neem dan eens een kijkje op onze pagina over subsidies voor zelfstandigen.

Familie, vrienden of kennissen

Misschien willen familieleden of vrienden jouw onderneming financieel steunen? Misschien interesseert het hen om medeaandeelhouder te worden? Of je kan geld van ze lenen? En dan zijn er nog de kennissen. Dit zijn je kapitaalkrachtige buren, collega’s of verenigingsleden. Het zijn zogenoemde amateur-investeerders: echte durvers die je het voordeel van de twijfel geven.

De Vlaamse overheid stimuleert dergelijke leningen aan kmo’s via de Winwinlening georganiseerd door PMV/Z. Onder het overkoepelende merk PMV/Z vallen trouwens ook de Startlening+, de Kmo-cofinanciering en de Waarborgregeling, het zijn financieringsoplossingen die kunnen worden gecombineerd.

Met wie je uiteindelijk ook in zee gaat: wees glashelder in jullie overeenkomst en zet alles duidelijk op papier zodat er later geen misverstanden ontstaan. De juiste vennootschapsvorm kiezen is daar een belangrijk onderdeel van. Je beslissing daarin heeft niet alleen administratieve of praktische, maar ook financiële gevolgen.

Crowdfunding: vele kleintjes maken één grote

Startende ondernemers hebben het soms moeilijk om de traditionele financieringskanalen mee te krijgen in hun verhaal. Dan is er nog de optie van deze alternatieve financieringsvorm waarmee je online geld inzamelt bij het grote publiek: crowdfunding. Bij dit concept zoek je vele kleine investeerders en/of belanghebbenden die bereid zijn kleine bedragen te investeren of te doneren voor projecten waar ze achter staan. Met een crowdfunding kun je in principe een zaak starten zonder startkapitaal. Maar om mogelijke donateurs te overtuigen van je idee, investeert je wel best in een prototype of een minimum viable product (MVP).

Transitiepremie

Onder bepaalde voorwaarden kan je als startende 45+er in aanmerking komen voor een transitiepremie van de Vlaamse overheid.

De transitiepremie is een maandelijkse bruto premie die maximaal 2 jaar uitgekeerd wordt. De premie daalt naargelang de duur van het traject van 1000 euro tot 300 euro per maand.

Bekijk onze start-up video's

Stap voor stap naar je lancering?

Gratis stappenplan

Stap voor stap naar je lancering

  • Bereid je start voor met alle info op één plaats
  • Stap voor stap de weg naar een carrière als zelfstandige
  • Gepersonaliseerd en op maat van jouw zaak of praktijk
Download nu je stappenplan
Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen?

Alle starters zitten met vragen. Dat is normaal. Een duidelijk antwoord is wat jij nu wil. Ook dat is normaal.

Bekijk alle startersvragen Bekijk alle startersvragen voor dit topic