Waar vind ik financiële steun bij de opstart van mijn zaak?

Afhankelijk van welke zaak je start, heb je meer of minder startkapitaal nodig. Wellicht heb je wat eigen middelen, uiteraard kan je een bank aanspreken voor een lening, maar wist je dat er nog andere bronnen voor financiële steun bestaan? Overheidssteun kan een optie zijn. Of crowdfunding. Of, wie weet, familie? Geld ligt nergens voor het rapen, maar met een goed idee kan er veel.

Leestijd: Later lezen?

Financier jouw zaak

Naast de klassieke lening bij de klassieke bank, zijn er nog alternatieve financieringskanalen die jouw zaak een financieel duwtje in de rug kunnen geven. Zo kan een starter bij heel wat instellingen en organisaties terecht voor voordelig lenen. En wie een innovatief project opzet mag uitkijken naar extra steun. Het loont dus zeker de moeite hier tijd en energie in te steken.

Geld lenen van de bank (of niet)

De meeste banken hebben kredietformules (een lening) voor startende ondernemers. Ze zullen je vragen een uitgewerkt businessplan met financieel luik voor te leggen, waaruit o.a. zal moeten blijken dat je over eigen middelen beschikt om te investeren in jouw zaak.
Vindt de bank het risico te hoog en/of kan je niet voldoende waarborgen voorleggen, dan kan je op zoek gaan naar risicokapitaal:

  • Vlaanderen: de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) verschaft risicokapitaal aan innovatieve starters en jonge ondernemingen in hun initiële groeifase. Naar PMV

  • Finance Brussels: Dit is de Brusselse tegenhanger van PMV (zie Vlaanderen). Naar Finance Brussels

  • Wallonië: Sowalfin. Dit is de Waalse tegenhanger van PMV (zie Vlaanderen). Naar Sowalfin 

Steun van de overheid

De opties voor overheidssteun verschillen naargelang de plaats waar je je zaak start.
Om je wegwijs te maken in de mogelijke steunmaatregelen van de verschillende overheden is er per gewest een centrale database, met een handige zoekmachine om te weten te komen van welke steunmaatregelen jij gebruik kan maken.

Family, friends and fools

Misschien willen familieleden of vrienden jouw onderneming financieel steunen? Misschien interesseert het hen om medeaandeelhouder te worden? Of je kan geld van ze lenen?
De Vlaamse overheid stimuleert dergelijke leningen aan kmo’s via de Winwinlening georganiseerd door PMV/Z. Onder het overkoepelende merk PMV/Z vallen trouwens ook de Startlening+, de Kmo-cofinanciering en de Waarborgregeling, het zijn financieringsoplossingen die kunnen worden gecombineerd.

Crowdfunding: vele kleintjes maken een groot

Startende ondernemers hebben het soms moeilijk om de traditionele financieringskanalen mee te krijgen in hun verhaal. Dan is er nog de optie van deze alternatieve financieringsvorm waarmee je online geld inzamelt bij het grote publiek: crowdfunding. Bij dit concept zoek je vele kleine investeerders en/of belanghebbenden die bereid zijn kleine bedragen te investeren of te doneren voor projecten waar ze achter staan.

Transitiepremie

Onder bepaalde voorwaarden kan je als startende 45+er in aanmerking komen voor een transitiepremie van de Vlaamse Overheid.

De transitiepremie is een maandelijkse bruto premie die maximaal 2 jaar uitgekeerd wordt.

De premie daalt naargelang de duur van het traject van 1 000 euro tot 300 euro per maand.

Bekijk onze start-up video's

Stap voor stap naar je lancering?

Gratis stappenplan

Stap voor stap naar je lancering

  • Bereid je start voor met alle info op één plaats
  • Stap voor stap de weg naar een carrière als zelfstandige
  • Gepersonaliseerd en op maat van jouw zaak of praktijk
Download nu je stappenplan
Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen?

Alle starters zitten met vragen. Dat is normaal. Een duidelijk antwoord is wat jij nu wil. Ook dat is normaal.

Bekijk alle startersvragen Bekijk alle startersvragen voor dit topic